Wykonanie

Delikatne
ciasto drożdżowe a w środku
gruszki i
żurawina.

Składniki:-ok. 4 szklanki
mąki-300 ml ciepłego
mleka-5 dkg
drożdży-10 dkg
masła-3
żółtka i
jajko do smarowania-3 łyżki
cukru-szczypta
soli-aromat-2 łyżki
oleju-
gruszki z zalewy-garść
żurawiny-można dodać garść
orzeszków ziemnych
Gruszki,
żurawinę i orzeszki kroimy w kostkę.
Gruszki odsączamy.

Wszystko łączymy razem.

Z
drożdży, łyżki
cukru, 1/2 szklanki
mleka i kilku łyżek
mąki robimy rozczyn i odstawiamy do wyrośnięcia.Dodajemy pozostałe
mleko,
cukier,
sól, aromat,
żółtka i stopniowo
mąkę.Zagniatamy ciasto, dodajemy roztopione
masło i wyrabiamy.Odstawiamy do wyrośnięcia.

Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 0 , 5 cmi kroimy na kwadraty ok. 10 x 10 cm.

Na każdy nakładamy przygotowane wcześniej
owoce.

Zbieramy brzegi ciasta i formujemy sakiewki.Spód każdej sakiewki zanurzamy w
oleju i układamy ściśle w foremce.Postawiamy do wyrośnięcia a następnie smarujemy roztrzepanym
jajkiem.

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 st. C na 35-40 minut.

Wyjmujemy i gotowe.

Odrywamy bułeczki a w środku ...

Smacznego !