ßßß Cookit - przepis na Bigosik z młodej kapusty

Bigosik z młodej kapusty

nazwa

Wykonanie

W sklepach i na targowiskach mnóstwo świeżych warzyw i owoców.
Warto wykorzystać ten czas na wiosenne potrawy.
My kupiliśmy młodą kapustę i zrobimy z niej bigosik i w następnym poście surówkę.
Zaczynamy od bigosiku.
Składniki:
-główka kapusty
-kawałek wędzonki
-2 kiełbaski
-2 marchewki
-2 duże łyżki koncentratu pomidorowego
-przyprawa warzywna
-pieprz
-zielony koperek
-olej do smażenia
Do wody z dodatkiem przyprawy warzywnej wkładamy wędzonkę i obrane marchewki.
Gotujemy.
Marchewki wyjmujemy po 15 minutach a wędzonkę - gdy będzie miękka.
W tym czasie szatkujemy kapustę.
Kiełbaski i marchewkę kroimy w kostkę.
Do wody pachnącej wędzonką wrzucamy poszatkowana kapustę.
Kiełbaskę podsmażamy na patelni na niewielkiej ilości oleju.
Kiedy kapusta się sparzy dodajemy koncentrat pomidorowy, podsmażona kiełbasę i obrane mięso z wędzonki.
Przyprawiamy do smaku, dosypujemy koperek i gotujemy na niewielkim ogniu
do zredukowania wody.
Z młodymi ziemniaczkami smakuje - mniam, mniam.
Smacznego!
Źródło:http://maminek61.blogspot.com/2014/06/bigosik-z-modej-kapusty.html