ßßß Cookit - przepis na Kapuśniaczek z młodej kapusty

Kapuśniaczek z młodej kapusty

nazwa

Wykonanie

Nareszcie pojawiła się młoda kapusta odpowiedniej jakości i w odpowiednim rozmiarze.
Pora więc na prawdziwy, wiosenny kapuśniaczek.
Składniki:
-główka młodej kapusty
-kawałek wędzonki ( np. wędzona kość schabowa )
-2 marchewki
-1 pomidor
-łyżka koncentratu pomidorowego
-pęczek koperku
-przyprawa warzywna i sól
Na początku z wędzonki "wydobywamy" właściwy smak i zapach, czyli:
-gotujemy ją do miękkości w wodzie przyprawionej warzywkiem z dodatkiem marchewek
( wody ok. 2 litry )
W międzyczasie kroimy kapustę.
Pomidora nacinamy, sparzamy wrzątkiem, zdejmujemy z niego skórkę, usuwamy nasiona
a resztę kroimy w drobną kostkę.
Z wody wyciągamy marchewkę i mięsko.
Marchewkę kroimy w kostkę.
Mięso oddzielamy od kości i dzielimy na drobne kawałki.
Do pachnącej wędzonką wody dodajemy koncentrat pomidorowy i dorzucamy kapustę.
Młoda kapusta nie wymaga długiego gotowania, więc jak tylko się sparzy dodajemy mięso,
marchewkę, pomidor i połowę drobno pokrojonego kopru.
Gotujemy razem ok. 15 minut.
Doprawiamy do smaku, dosypujemy resztę kopru i gotujemy jeszcze przez chwilę.
Kapuśniaczek - marzenie.....
Smacznego!
Źródło:http://maminek61.blogspot.com/2014/05/kapusniaczek-z-modej-kapusty.html