Wykonanie
Faworki dla tych, którzy wolą wersję mięciutką.Smażone tradycyjnie na głębokim
oleju.Składniki:-3,5 szklanki
mąki-4 dkg świeżych
drożdży-200 ml ciepłego
mleka-4 łyżki
cukru-2
żółtka-2 łyżki roztopionego
masła-szczypta
soli-kieliszek
alkoholu-2-3 krople aromatu
Mąkę przesiewamy do miski i robimy w niej wgłębienie.Ucieramy
drożdże z łyżką
cukru, dodajemy
mleko i łyżkę
mąki, mieszamy i wlewamydo wgłębienia w
mące.
Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia rozczynu.
Rozczyn wyrośnięty.
Dodajemy resztę
cukru,
masło,
żółtka,
sól,
alkohol i zagniatamy ciasto.Odstawiamy do wyrośnięcia.
Ciasto wyrosło.Dzielimy je na dwie części.
Rozwałkowujemy na niezbyt cienkie placki a następnie wycinamy paseczki, nacinamy i przekręcamy formując
faworki. Odstawiamy na chwilę do wyrośnięcia pod ściereczkę.
W garnku rozgrzewamy
olej i smażymy
faworki na złoty kolor.
Wyjmujemy na papier do odsączenia nadmiaru tłuszczu a po wystudzeniu posypujemy
cukrem pudrem i gotowe.
Smacznego!