ßßß Cookit - przepis na Placki ziemniaczane z sosem gulaszowym

Placki ziemniaczane z sosem gulaszowym

nazwa

Wykonanie

Prawdziwe placki ziemniaczane, czyli zrobione z tartych ziemniaków smakują chyba wszystkim.
Dodając do nich sos z mięsem i surówkę uzyskujemy danie obiadowe.
Składniki na placki:
-ok. 1,5 kg obranych ziemniaków
-1 cebula
-2 jajka
-2 łyżki mąki pszennej
-pieprz ziołowy
-sól
Składniki na sos:
-ok. 30 dkg karkówki
-ząbek czosnku
-2 łyżki mąki
-pieprz, sól
-przyprawa warzywna
-przyprawa barbecue
-olej
-woda
Zaczynamy od przygotowania sosu.
Mięso kroimy w kostkę.
Posypujemy solą i pieprzem. Dodajemy pokrojony w kostkę czosnek.
Skrapiamy olejem i mieszamy.
Na niewielkiej ilości oleju mięso podsmażamy do zrumienienia.
Posypujemy dwiema łyżkami mąki.
Smażymy do zrumienienia mąki.
Dolewamy 1,5 szklanki wody i zagotowujemy na patelni, stale mieszając.
Przyprawiamy przyprawą warzywną i barbecue do smaku.
Przelewamy do rondelka i gotujemy na minimalnym ogniu ok. 15 minut.
Sos jest gotowy.
Ziemniaki i cebulę przecieramy na tarce na drobnych oczkach lub w maszynie.
Dodajemy 2 jajka, 2 czubate łyżki mąki, pieprz ziołowy i sól do smaku.
Mieszamy.
Na patelni rozgrzewamy olej.
Nakładamy masę ziemniaczaną formując dość duże placki.
Czekamy aż zrumienią się od spodu, odwracamy i zapiekamy.
Placki należy odwrócić kilka razy.
Usmażone przekładamy na papier, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
Placki polewamy sosem z mięsem, dodajemy dowolną surówkę i mniam mniam...
Smacznego!
Źródło:http://maminek61.blogspot.com/2014/01/placki-ziemniaczane-z-sosem-gulaszowym.html