Wykonanie

Prawdziwe placki ziemniaczane, czyli zrobione z tartych
ziemniaków smakują chyba wszystkim.Dodając do nich sos z
mięsem i surówkę uzyskujemy danie obiadowe.Składniki na placki:-ok. 1,5 kg obranych
ziemniaków-1
cebula-2
jajka-2 łyżki
mąki pszennej-
pieprz ziołowy-
sólSkładniki na sos:-ok. 30 dkg
karkówki-ząbek
czosnku-2 łyżki
mąki-
pieprz,
sól-
przyprawa warzywna-
przyprawa barbecue-
olej-
woda
Zaczynamy od przygotowania sosu.
Mięso kroimy w kostkę.

Posypujemy
solą i
pieprzem. Dodajemy pokrojony w kostkę
czosnek.Skrapiamy
olejem i mieszamy.

Na niewielkiej ilości
oleju mięso podsmażamy do zrumienienia.

Posypujemy dwiema łyżkami
mąki.

Smażymy do zrumienienia
mąki.

Dolewamy 1,5 szklanki
wody i zagotowujemy na patelni, stale mieszając.Przyprawiamy
przyprawą warzywną i barbecue do smaku.Przelewamy do rondelka i gotujemy na minimalnym ogniu ok. 15 minut.
Sos jest gotowy.
Ziemniaki i
cebulę przecieramy na tarce na drobnych oczkach lub w maszynie.

Dodajemy 2
jajka, 2 czubate łyżki
mąki,
pieprz ziołowy i
sól do smaku.Mieszamy.

Na patelni rozgrzewamy
olej.Nakładamy masę ziemniaczaną formując dość duże placki.Czekamy aż zrumienią się od
spodu, odwracamy i zapiekamy.Placki należy odwrócić kilka
razy.

Usmażone przekładamy na papier, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.

Placki polewamy sosem z
mięsem, dodajemy dowolną surówkę i mniam mniam...


Smacznego!