ßßß Cookit - przepis na Bigos wigilijny

Bigos wigilijny

nazwa

Wykonanie

Bigos wigilijny to nasza obowiązkowa potrawa.
Ma niepowtarzalny smak i świetnie pasuje do pierogów z grzybami.
Od tradycyjnego bigosu różni się tym, że nie ma w nim ani odrobiny mięsa, za to obfituje w suszone grzyby.
Składniki:
-1 kg białej kapusty
-2 kg kapusty kiszonej
-5 dkg suszonych grzybów
-200 ml oleju
-przyprawa barbecue lub przyprawa do bigosu
-cukier
-woda
Białą kapustę szatkujemy.
Płuczemy grzyby a następnie moczymy je w gorącej wodzie.
W dużym garnku zagotowujemy ok. 1,5 l wody i sparzamy poszatkowaną kapustę
przez ok. 15 minut. Dodajemy odłowione grzyby i gotujemy ok. 30 minut.
Kiszoną kapustę płuczemy w zimnej wodzie, odciskamy i kroimy.
Stopniowo dokładamy do garnka, mieszamy i dolewamy wrzącej wody, aby kapusta
nie przypaliła się. Wody powinno być do ok. połowy garnka.
Wsypujemy 4 łyżeczki przyprawy barbecue lub gotowej przyprawy do bigosu.
Stale mieszając gotujemy bigos na małym ogniu ok. 60 minut, aby obie kapusty dokładnie
się wymieszały i przeszły smakami.
Pora na przyprawienie bigosu cukrem i ewentualnie solą.
Bigos musi być słodko-kwaśny.
Dolewamy olej, mieszamy, chwilę gotujemy i przekładamy do naczynia żaroodpornego.
Wstawiamy na 60 minut do piekarnika o temperaturze 180 st. C z termoobiegiem.
Po tym czasie zdejmujemy pokrywę i zapiekamy przez godzinę, od czasu do czasu mieszając.
Bigos jest gotowy.
Możemy przełożyć go do słoików i pasteryzować przez 40 minut.
W ten sposób będziemy mieć gotowy bigos na święta i więcej czasu na przygotowanie
innych potraw.
Smacznego!
Źródło:http://maminek61.blogspot.com/2013/12/bigos-wigilijny.html