Wykonanie

Bigos wigilijny to nasza obowiązkowa potrawa.Ma niepowtarzalny smak i świetnie pasuje do pierogów z
grzybami.Od tradycyjnego bigosu różni się tym, że nie ma w nim ani odrobiny
mięsa, za to obfituje w
suszone grzyby.Składniki:-1 kg
białej kapusty-2 kg
kapusty kiszonej-5 dkg
suszonych grzybów-200 ml
oleju-
przyprawa barbecue lub
przyprawa do bigosu-
cukier-
woda
Białą kapustę szatkujemy.

Płuczemy
grzyby a następnie moczymy je w gorącej wodzie.

W dużym garnku zagotowujemy ok. 1,5 l
wody i sparzamy poszatkowaną
kapustęprzez ok. 15 minut. Dodajemy odłowione
grzyby i gotujemy ok. 30 minut.
Kiszoną kapustę płuczemy w zimnej wodzie, odciskamy i kroimy.

Stopniowo dokładamy do garnka, mieszamy i dolewamy wrzącej
wody, aby
kapustanie przypaliła się.
Wody powinno być do ok. połowy garnka.Wsypujemy 4 łyżeczki
przyprawy barbecue lub gotowej
przyprawy do bigosu.

Stale mieszając gotujemy bigos na małym ogniu ok. 60 minut, aby obie
kapusty dokładniesię wymieszały i przeszły
smakami.
Pora na przyprawienie bigosu
cukrem i ewentualnie
solą.Bigos musi być słodko-kwaśny.Dolewamy
olej, mieszamy, chwilę gotujemy i przekładamy do naczynia żaroodpornego.


Wstawiamy na 60 minut do piekarnika o temperaturze 180 st. C z termoobiegiem.Po tym czasie zdejmujemy pokrywę i zapiekamy przez godzinę, od czasu do czasu mieszając.Bigos jest gotowy.

Możemy przełożyć go do słoików i pasteryzować przez 40 minut.W ten sposób będziemy
mieć gotowy bigos na święta i więcej czasu na przygotowanieinnych potraw.

Smacznego!