Wykonanie
Korzystamy z tego, że
jabłka obrodziły, więc zrobimy je tym razem w płaszczykach.Wybieramy 15-20 średnich
jabłek, najlepiej słodkich i twardych.
Obieramy i wydrążamy gniazda nasienne.
Aby
jabłka zachowały jędrność i nie puszczały soku, w trakcie pieczenia musimy jeugotować w
syropie:-gotujemy 3 szklanki
wody z 2 szklankami
cukru-kiedy
syrop zacznie wrzeć wsypujemy 1,5 łyżeczki kwasku
cytrynowegoDo tak przygotowanego
syropu wkładamy wydrążone
jabłka i na małym ogniu gotujemyprzez 5 minut, obracając je.
Wyjmujemy z
syropu i studzimy.
Syrop zlewamy do słoika, zakręcamy i wykorzystamy go przygotowując
jabłkanastępnym razem.
Do środka
jabłek możemy włożyć
dżem lub świeże
owoce, np.
śliwki węgierki.
Korzystamy z uniwersalnego ciasta na sakiewki.
Ciasto rozwałkowujemy, kroimy kwadraty o takiej wielkości, aby po złożeniu objęły
jabłka.
Sklejamy brzegi ciasta.
Układamy na blaszce z papierem do pieczenia, smarujemy roztrzepanym
jajkiem i wstawiamy do gorącego piekarnika 180 st. C na 15 minut.
Gotowe:
Smacznego!