ßßß Cookit - przepis na Chleb z cebulką

Chleb z cebulką

nazwa

Wykonanie

Ten chleb to prawdziwa rewelacja. Prosty w przygotowaniu, zawsze się udaje i smakuje....
Tego nie da się wyrazić słowami. Sami spróbujcie.
Niewiarygodne, że właściwie z wody , mąki i kilku innych dodatków może wyjść coś tak pysznego.
Najwięcej smaku daje prażona cebulka.
Najpierw przygotowujemy rozczyn, czyli ucieramy 10 dkg drożdży z 3 łyżeczkami cukru,
dolewamy szklankę ciepłej wody, wsypujemy 6 łyżek mąki pszennej typ 650, mieszamy,
posypujemy mąką i odstawiamy do wyrośnięcia.
Do większej miski wlewamy 2 szklanki ciepłej wody, wsypujemy 3 łyżeczki soli,
1 kg takiej samej mąki i przygotowany wcześniej rozczyn.
Ciasto zagniatamy. Nie może się kleić, więc stopniowo podsypujemy mąkę.
Na cały chleb potrzebujemy ok. 1,5 kg mąki.
Wyrobione ciasto posypujemy mąką i odstawiamy do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto przekładamy na posypaną mąką stolnicę.
Wcześniej przygotowujemy 2 blaszki i smarujemy je tłuszczem, np. margaryną.
Na ciasto wsypujemy prażoną cebulkę(ilość według uznania).
Cebulkę można też dodać wcześniej, w trakcie wyrabiania ciasta.
Składamy ciasto i zagniatamy na stolnicy razem z cebulką.
Formujemy wałek, dzielimy na dwie części i przekładamy do blaszek.
W blaszkach ciasto dociskamy do brzegów, wyrównujemy i odstawiamy do wyrośnięcia.
Wyrośnięte bochenki nacinamy w kilku miejscach bardzo ostrym nożem i wstawiamy
do pieca 180 st. C z termoobiegiem na 40 minut na niższym poziomie pieca.
Kiedy chleb jest w piecu przygotowujemy krochmal z maki ziemniaczanej o konsystencji
rzadkiego kisielu. Po 40 minutach wyciągamy chleb, smarujemy krochmalem i wstawiamy
ponownie do pieca na 5-10 minut.
Wyciągamy z pieca i od razu wykładamy z blaszek do wystudzenia.
Przygotowanie i upieczenie tego chleba to ok. 2 godziny.
Smacznego!
Źródło:http://maminek61.blogspot.com/2013/09/chleb-z-cebulka.html