Wykonanie

Ten
chleb to prawdziwa rewelacja. Prosty w przygotowaniu, zawsze się udaje i smakuje....Tego nie da się wyrazić słowami. Sami spróbujcie.Niewiarygodne, że właściwie z
wody ,
mąki i kilku innych dodatków może wyjść coś tak pysznego.Najwięcej smaku
daje prażona cebulka.

Najpierw przygotowujemy rozczyn, czyli ucieramy 10 dkg
drożdży z 3 łyżeczkami
cukru,dolewamy szklankę ciepłej
wody, wsypujemy 6 łyżek
mąki pszennej typ 650, mieszamy,posypujemy
mąką i odstawiamy do wyrośnięcia.

Do większej miski wlewamy 2 szklanki ciepłej
wody, wsypujemy 3 łyżeczki
soli,1 kg takiej samej
mąki i przygotowany wcześniej rozczyn.


Ciasto zagniatamy. Nie może się kleić, więc stopniowo podsypujemy
mąkę.Na cały
chleb potrzebujemy ok. 1,5 kg
mąki.

Wyrobione ciasto posypujemy
mąką i odstawiamy do wyrośnięcia.

Wyrośnięte ciasto przekładamy na posypaną
mąką stolnicę.Wcześniej przygotowujemy 2 blaszki i smarujemy je tłuszczem, np.
margaryną.Na ciasto wsypujemy
prażoną cebulkę(ilość według uznania).
Cebulkę można też dodać wcześniej, w trakcie wyrabiania ciasta.

Składamy ciasto i zagniatamy na stolnicy razem z
cebulką.


Formujemy wałek, dzielimy na dwie części i przekładamy do blaszek.

W blaszkach ciasto dociskamy do brzegów, wyrównujemy i odstawiamy do wyrośnięcia.


Wyrośnięte bochenki nacinamy w kilku miejscach bardzo
ostrym nożem i wstawiamydo pieca 180 st. C z termoobiegiem na 40 minut na niższym poziomie pieca.

Kiedy
chleb jest w piecu przygotowujemy krochmal z
maki ziemniaczanej o konsystencjirzadkiego
kisielu. Po 40 minutach wyciągamy
chleb, smarujemy krochmalem i wstawiamyponownie do pieca na 5-10 minut.

Wyciągamy z pieca i od razu wykładamy z blaszek do wystudzenia.Przygotowanie i upieczenie tego
chleba to ok. 2 godziny.

Smacznego!