Wykonanie
Sezon na
truskawki jeszcze trochę potrwa, choć lepiej jak najszybciej z niego skorzystać, np. piekąc te pyszne muffinki. Wiadomo, że same
owoce też są dobre, ale w wypiekach wiele zyskują, zwłaszcza w połączeniach z niektórymi składnikami. W tym przypadku jest to
czekolada, która, jak wiadomo, doskonale współgra z
truskawkami. To zestawienie świetnie sprawdza się również w muffinkach, które wychodzą bardzo aromatyczne i wilgotne.- 175g
mąki pełnoziarnistej- 100g zwykłej
mąki + 15g (2 łyżki) do
truskawek- 150g
cukru- 2 łyżeczki
proszku do pieczenia- szczypta
soli- 1 łyżeczka
cynamonu- 225g
truskawek- 1
jajko- 1/2 szklanki
oleju- 2 łyżki
jogurtu naturalnego- 2/3 szklanki
maślanki- 1 łyżeczka esencji waniliowej- 100g
czekoladowych łezek1) W dużej misce wymieszać
mąkę,
cukier,
proszek do pieczenia,
cynamon i
sól.2) Obrane
truskawki wymieszać z dwiema łyżkami
mąki i odstawić.3) W mniejszej misce zmiksować
jajko,
olej,
jogurt naturalny,
maślankę i esencję
waniliową.4) Wlać mokre składniki do suchych i szybko zmiksować.5) Wmieszać
czekoladę, a następnie delikatnie
truskawki.6) Przełożyć do foremek na muffinki i piec w temperaturze 200 st. C przez ok. 25 minut.Czas przygotowania: 45 minutLiczba sztuk: 14Kaloryczność jednej sztuki: 225 kcal