Wykonanie
Frittatę inspirowaną angielskim śniadaniem chciałam przygotować już dawno, bo bardzo spodobał mi się ten pomysł. Jednak jakoś tak wyszło, że zapomniałam o tym zamiarze i dopiero teraz to danie pojawia się na blogu - lepiej późno niż wcale. Jest naprawdę świetne. Śniadanie angielskie w takiej formie wydaje się trochę lżejsze, a jednocześnie nie
traci na smaku. Zdecydowanie polecam.- 100g
kiełbasy- 2 plastry
boczku- 4
jajka- 1 łyżka
mleka-
sól,
pieprz- 4 duże
pieczarki- 100g
pomidorków- posiekany
szczypiorek(u mnie
bazylia)- 1 puszka
fasolki w
sosie pomidorowym- 1 łyżeczka wędzonej
papryki1)
Kiełbasę pokroić w plastry, a
boczek w drobną kostkę.2) Smażyć je, mieszając, aż będą złote i równomiernie rozłożyć w naczyniu do pieczenia o wymiarach 16x16 cm.3) Wymieszać
jajka,
mleko, szczyptę
soli i sporo
pieprzu.4) W naczyniu ułożyć
pieczarki pokrojone na spore kawałki.5) Zalać masą jajeczną i rozłożyć na wierzchu połówki
pomidorków.6) Piec w temperaturze 180 st. C przez ok. 25 minut.7) Przełożyć na talerze, posypać posiekanymi
ziołami i podawać z podgrzaną
fasolką z dodatkiem wędzonej
papryki.Inspiracja stąd .Czas przygotowania: 45 minutLiczba porcji: 2Kaloryczność jednej porcji: 610 kcal