Wykonanie

Jak już
pisałam, bardzo lubię chorizo. Według mnie powinno się je
mieć zawsze w lodówce, bo jest niezwykle uniwersalne. Łatwo i szybko można przygotować z nim aromatyczne, pyszne dania. Niedawno wymyśliłam przepis na fajitas z
fasolą jaś i chorizo. Efekt był wyśmienity. Taka tortilla z nadzieniem to świetny pomysł na szybki obiad, jest sycąca, a przede wszystkim bardzo smakowita.- 1
czerwona cebula- 1 ząbek
czosnku- 1 łyżeczka
oregano- 100g chorizo- 1 puszka
fasoli jaś- 2 łyżeczki
koncentratu pomidorowego- 1/2 łyżeczki wędzonej
papryki- 1 łyżeczka
białego octu winnego- 2 tortille pełnoziarniste-
jogurt grecki (lub kwaśna
śmietana)- posiekana
bazylia1) Na patelni rozgrzać
olej, dodać posiekaną
cebulę,
czosnek,
oregano i pokrojone w kostkę chorizo.2) Smażyć, często mieszając, przez 5-10 minut.3) Dodać przepłukaną
fasolę jaś,
koncentrat pomidorowy,odrobinę
wody, wędzoną
paprykę i
ocet.4) Wymieszać i podgrzewać przez 2 minuty.5) Podawać na ciepłej tortilli, nałożyć
jogurt lub
śmietanę,posypać posiekaną
bazylią, zawijać i jeść.Czas przygotowania: 20 minutLiczba porcji: 2Kaloryczność jednej porcji: 580 kcal