Wykonanie

Dobrze jest od czasu do czasu zjeść porządny
stek. Może być w postaci jednego kawałka
mięsa lub pokrojony, jako dodatek do jakiegoś dania. Tak jest właśnie w tym przypadku.
Stek z
rostbefu jest tylko jednym z elementów tworzących pyszne fajitas. Pozostałe to kolorowa
papryka,
czerwona cebula,
kolendra,
sos jogurtowy i jalapeños. Warto wypróbować takie połączenie, bo wszystkie składniki są łatwo dostępne, a jednocześnie efekt wydaje się naprawdę niecodzienny. Soczyste
mięso,
pikantna papryka i aromatyczna
kolendra owinięte w pełnoziarnistą tortillę to jest to ;)Fajitas z
papryką i
stekiem z
rostbefu- 2 łyżki
soku z limonki- 1 łyżeczka
chili w proszku- 1
stek z
rostbefu (250g)- 1/2
czerwonej papryki- 1/2
żółtej papryki- 1
czerwona cebula- szczypta
soli- 1/2 łyżeczki
ostrej papryki- 100g
jogurtu naturalnego- 1 łyżka posiekanej
kolendry+ kilka całych gałązek- 2 pełnoziarniste tortille- kilka plastrów marynowanej
papryki jalapeño1) Wymieszać
sok z limonki i
chili, dodać
stek i zamarynować.2) Na patelni rozgrzać
olej, dodać pokrojone w paski
papryki,
cebulę pokrojoną w plastry,
sól oraz
ostrą paprykę i podsmażać parę minut, od czasu do czasu mieszając.3) Na mocno rozgrzanej patelni usmażyć
stek po 5-6 minut z każdej strony, soląc go z obu stron, po czym zdjąć z patelni i odstawić na kilka minut.4) Wymieszać
jogurt z
kolendrą.5) Na dużej patelni podgrzać tortille.6) Rozłożyć na nich
paprykę,
stek pokrojony na ukos w plastry,
sos jogurtowy,
kolendrę i
paprykę jalapeño i podawać.Czas przygotowania: 1/2 godzinyLiczba porcji: 2Kaloryczność jednej porcji: 530 kcal