Wykonanie

Książka "Kuchnia wegetariańska" Nicoli Graimes jest moim zdaniem niedoceniana. Można właściwie powiedzieć, że prawie nieznana w Polsce. Niesłusznie, bo to prawdziwa skarbnica przepisów, ciekawych nie tylko dla wegetarian. Np. na tę pizzę z patelni (który trochę zmodyfikowałam, zamieniając zwykłą
mąkę na pełnoziarnistą, a
ser dolcelatte na
cheddar), łatwą i całkiem szybką do przygotowania. Dodatki, oprócz
sera, to karmelizowana
cebula,
pomidory i
rukola, ale można dobierać je dowolnie. A także przyrumienić pod grillem. Efekt za każdym razem będzie rewelacyjny.Pełnoziarnista- 4 łyżki
oleju- 1 duża
cebula-
sól,
pieprz- 225g
mąki pełnoziarnistej- 7g
proszku do pieczenia(ok. 1 1/2 łyżeczki)- 1 łyżeczka
oregano- 1/2 łyżeczki
soli- 100g
cheddara- 2
pomidory- garść
rukoli1) 1 łyżkę
oleju rozgrzać na patelni i dodać cienko pokrojoną
cebulę.2) Doprawić i smażyć, aż zmięknie i lekko się skarmelizuje, często mieszając, po czym odstawić.3)
Mąkę przesiać do miski, dodać
proszek do pieczenia,
oregano i
sól i wymieszać.4) Zrobić wgłębienie, wlać 2 łyżki
oliwy i 1/2 szklanki
wody(lub tyle, ile potrzeba, by dało się zagnieść ciasto), wymieszać i zagnieść.5) Przełożyć na posypany
mąką blat i lekko wyrobić ciasto.6) Rozwałkować na placek o średnicy ok. 25 cm (by pasował do rozmiaru nieprzywierającej patelni).7) Ciasto posmarować
olejem i przełożyć na rozgrzaną na średnim ogniu patelnię.8) Smażyć po ok. 5 minut (lub krócej, do zrumienienia) z obu stron.9) Pod koniec na cieście rozłożyć gotową
cebulę, plasterki
sera i pokrojone w kostkę
pomidory.10) Oprószyć
pieprzem, podgrzewać chwilę, przełożyć na talerz i dodać
rukolę.Czas przygotowania: 1/2 godzinyLiczba porcji: 3Kaloryczność jednej porcji: 550 kcal