Wykonanie

Mimo że brownie zwykle zawiera dużo
masła i
cukru, można je przygotować również w wersji dietetycznej. Piekłam już takie z
czerwoną fasolą i okazało się tak samo dobre jak zwykłe. Od dawna chciałam też wypróbować przepis z
awokado, które uwielbiam.
Cukier zastąpiłam
stewią i
syropem karobowym, więc jest naprawdę zdrowo! I nie za słodko. Oczywiście jeśli wolicie, możecie dodać więcej
stewii albo
miód. Brownie wychodzi wyjątkowo kremowe i wilgotne dzięki
awokado, którego smak jest delikatnie wyczuwalny i bardzo pasuje do całości.- 1 miękkie
awokado- 3
jajka- 175g
jogurtu greckiego- 1 łyżka esencji waniliowej- 1/2 szklanki
kakao- ok. 1/3 szklanki gorącej
wody- 5 łyżek karobu (
syropu)- 5 saszetek
stewii- 150g
mąki pszennej pełnoziarnistej- 25g
czekoladowych łezek1) Zmiksować
awokado,
jajka,
jogurt grecki i esencję
waniliową.2) Do
kakao wlać
wodę, wymieszać i dodać do reszty.3) Dodać karob i
stewię.4) Wsypać
mąkę i zmiksować.5) Przelać do formy o średnicy 20cmwyłożonej papierem do pieczenia.6) Posypać czekoladowymi łezkami.7) Piec w temperaturze 180 st. C przez 25-30 minut.Czas przygotowania: 45 minutLiczba porcji: 16Kaloryczność jednej porcji: 110 kcal