Wykonanie

Po Gdańsku
pora na
Kraków. Dopiero przyjechałam, ale już się nie
mogę doczekać dokładniejszego poznawania miasta, na razie było bardzo pobieżne. Pierwszy post w nowym miejscu dotyczy bardzo zdrowego i smacznego dania, które przygotowałam niedawno. To niepalona
kasza gryczana z prażonymi
orzechami włoskimi i warzywami pieczonymi z
octem balsamicznym. Zaskakująco dobra. Tak przygotowana
marchew,
cebula i
pomidorki zyskują bogaty smak i aromat.
Słodycz i kwaskowatość doskonale się równoważą, a wszystkie składniki świetnie do siebie pasują. Będziecie zaskoczeni, jak pyszne mogą być dania wegetariańskie, jeśli jeszcze nie do końca jesteście do nich przekonani.
Kasza gryczana niepalona z balsamicznymi pieczonymi warzywami i prażonymi
orzechami włoskimi- 2 łyżki
orzechów włoskich- 100g
kaszy gryczanej niepalonej- 1 ząbek
czosnku- 2
marchewki- 1
czerwona cebula- 3 łyżki
oleju-
sól,
pieprz- 125g
pomidorków koktajlowych- 1 łyżka
octu balsamicznego- 1
dymka1)
Orzechy włoskie uprażyć na suchej patelni i odstawić.2) Ugotować
kaszę, pod koniec dodając posiekany
czosnek.3) W naczyniu do zapiekania wymieszać pokrojone w plastry
marchewki i
cebulę podzieloną na ćwiartki z dwiema łyżkami
oleju,1/2 łyżeczki
soli i sporą szczyptą
pieprzu.4) Piec w temperaturze 225 st. C przez 15-20 minut, w połowie czasu przemieszać warzywa.5) Wymieszać
pomidorki z 1 łyżką
oleju oraz 1/4 łyżeczki
soli i
pieprzu.6) Dodać do reszty warzyw i piec kolejne 6-8 minut.7) Wymieszać wszystko z
octem balsamicznym i piec dalsze 3-5 minut.8)
Kaszę wyłożyć na talerze, a na nią rozłożyć warzywa i posypać
orzechami i posiekaną
dymką.Przepis (z małymi zmianami) stąd .Czas przygotowania: 45 minutLiczba porcji: 2Kaloryczność jednej porcji: 485 kcal