Wykonanie

Jeśli trochę znudziły się Wam pierniczki czy inne tradycyjne świąteczne wypieki, wypróbujcie te
ciasteczka. Pachną nieziemsko i ten aromat może uświetnić Wasze święta, jeśli tylko wypróbujecie ten przepis:) Wygląda na dość pracochłonny, ale taka praca to czysta przyjemność. To jedne z moich ulubionych
ciasteczek - słodko pachnące
miodem i
figami, pełne smaku, mięciutkie i dość nietypowe dzięki dodaniu aromatycznej
herbaty rooibos. Poza tym, jak to zwykle u mnie, są całkiem zdrowe i można się nimi zajadać prawie bez wyrzutów sumienia;) Polecam na święta i nie tylko.
Ciasteczka z nadzieniem
figowym z
wanilią i
herbatą rooibos- 4
torebki herbaty rooibos- 350ml
wody- 2 łyżki
siemienia lnianego- 200g
płatków owsianych- 100g
mąki pszennej pełnoziarnistej- 1/2 łyżeczki
sody- 1/4 łyżeczki
soli- 2 łyżeczki
cynamonu- 70g
cukru- 9 łyżek
oleju- 2 łyżki
miodu- 2 łyżeczki esencji waniliowej- 350g suszonych fig- 1 łyżka
soku z cytryny- 1
laska wanilii1) Zagotować
wodę, zalać nią
herbatę i parzyć 15-20 minut.2) Odlać 6 łyżek, wymieszać je z
siemieniem lnianym i odstawić.3)
Płatki owsiane rozdrobnić w blenderze na grubą
mąkę.4) Wymieszać ją w misce z
mąką pszenną,
sodą,
solą,
cynamonem i
cukrem.5) Dodać
olej namoczone
siemię lniane,
miód i esencję
waniliową.6) Wyrobić ciasto i schować na godzinę do lodówki.7) W tym czasie drobno posiekać
figi, umieścić je w rondelku razem z resztą
herbaty rooibos,
sokiem z cytryny, nasionkami z
laski wanilii i samą laską.8) Gotować przez 10-15 minut, aż
figi zaczną się rozpadać i masa się zagęści.9) Przestudzić, wyjąć
laskę wanilii i zmiksować masę w blenderze.10) Połowę ciasta ułożyć na papierze do pieczenia i przykryć drugim arkuszem.11) Rozwałkować i odkroić brzegi, by otrzymać prostokąt o wymiarach ok. 15x35 cm.12) Nałożyć połowę nadzienia na na środku prostokąta na całej jego długości.13) Zawinąć brzegi z obu stron, delikatnie skleić i pokroić na 15 kawałków.14) Powtórzyć z drugą połową składników i ułożyć
ciasteczkazłączeniem w dół na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.15) Piec w temperaturze 175 st. C przez 20-25 minut.Inspiracja stąd .Czas przygotowania: 2 godzinyLiczba sztuk: 30Kaloryczność jednej sztuki: 125 kcal