Wykonanie
Gdy przypadkiem trafiłam na ten przepis, od razu wiedziałam, że prędzej czy później go wykorzystam. W tym wypadku stało się to nawet prędzej;D Zwykle przepisy czekają na wykorzystanie dość długo, ale ten miał szczęście. To przez to niebanalne połączenie składników, które bardzo mi się spodobało.
Sałatka jest niezwykle prosta, świeża i ciekawa w smaku. Może być dodatkiem do innego dania, ale ja podałam ją samą. Okazała się zaskakująco sycąca, a przede wszystkim bardzo smaczna. Polecam:)
Sałatka z
ogórka z orzeszkamiziemnymi,
chili i
kokosem- 2
ogórki- 1 czerwona
papryczka chili- 30g
płatków kokosowych- 50g niesolonych
orzeszków ziemnych-
sól,
cukier- 1 łyżka
soku z cytryny- garść
natki pietruszki (lub
kolendry)- 1/2 łyżki
oleju- 1/4 łyżeczki nasion czarnej
gorczycy- 1/8 łyżeczki nasion kuminu1) Częściowo obrane
ogórki przekroić wzdłuż na pół i pozbawić nasion.2) Pokroić w drobną kostkę i w dużej misce wymieszać z posiekaną
chili, uprzednio uprażonymi
płatkami kokosa,
orzeszkami ziemnymi,
sokiem z cytryny, szczyptą
cukru i posiekaną
pietruszką.3) Rozgrzać
olej, dodać
gorczycę i kumin i prażyć je przez 15-30 sekund.4) Wmieszać szczyptę
soli, polać
sałatkę i podawać.Przepis stąd .Czas przygotowania: 15 minutLiczba porcji: 2Kaloryczność jednej porcji: 310 kcal