Wykonanie
Dawno nie
jadłam nic meksykańskiego, dlatego te pyszne fajitas z
krewetkami i
kiełbasą były miłą odmianą. Zdecydowanie
mogę polecić to danie, bo jego przygotowanie jest naprawdę proste i szybkie, a smak - satysfakcjonujący;D Chętnie niedługo powtórzę taki obiad. Mamy tu delikatne
krewetki, nieco mniej delikatną
kiełbasę, podsmażoną
paprykę,
limonkę,
dymkę... Czyli dobre połączenie smaków. W dodatku kto by nie lubił tortilli i zabawy z zawijaniem w nie jedzenia;)Fajitas z
krewetkami i
kiełbasą- 150g
krewetek- 1
limonka- 1 ząbek
czosnku- 2
dymki- 1
żółta papryczka chili-
sól,
pieprz- 1 łyżka
oleju- 1
czerwona papryka- 120g
kiełbasy(użyłam drobiowej)- 2 tortille1) Wymieszać sok z 1/2
limonki, posiekany
czosnek,
chili i białą część
dymki.2) Dodać obrane
krewetki, lekko doprawić, wymieszać i odstawić.3)
Paprykę pokroić w paski i podsmażyć na dużym ogniu,aż zmięknie, kilka minut, lekko ją doprawiając.4) Dodać pokrojoną w plasterki
kiełbasę, chwilę smażyć, a następnie dodać
krewetki.5) Zmniejszyć ogień i smażyć je przez ok. 1 - 2 minuty z każdej strony.6) W międzyczasie podgrzać tortille, położyć na talerze, a na nie wyłożyć zawartość patelni.7) Posypać posiekaną zieloną częścią
dymki i ułożyć cząstki pozostałej
limonki.8) Skropić danie
sokiem i zawijać.Czas przygotowania: 20 minutLiczba porcji: 2Kaloryczność jednej porcji: 370 kcal