Wykonanie
Przedstawiam ostrzejszą wersję znanego wielu osobom
pstrąga pieczonego w folii. Zwykle towarzyszy mu
cytryna,
koperek itp. Ja zdecydowałam się na meksykański przepis na trucha empapelada, z
ostrą papryczką,
przyprawami i
cebulą.
Pstrąg w takim wydaniu jest bardzo delikatny, a jednocześnie w smaku wyrazisty i z wyczuwalnym aromatem dodatków. Warto częściej przygotowywać
ryby, bo czasem zaskoczą nas, jakie mogą być pyszne!po meksykańsku- sok z 1/2
limonki- 3 łyżeczki
sosu Worcestershire- szczypta
kminku-
sól,
pieprz- 2 średnie świeże
pstrągi- 1
czerwona cebula- 1
ostra papryczka- 2 małe
pomidory-
natka pietruszki lub
kolendra- kawałek
masła1) Wymieszać
sok z limonki, sos,
kminek,
sól i
pieprz.2) Polać mieszanką
ryby na zewnątrz i w środku i odstawić na 20 minut.3) Pokroić
cebulę,
pomidory i papryczkę na cienkie plastry.4) Część warzyw włożyć do środka
pstrągów, razem z
masłem i częścią
natki.5)
Ryby ułożyć na nasmarowanych
masłem kawałkach folii aluminiowej.6) Ułożyć na nich resztę warzyw i zawinąć.7) Piec w temperaturze 180 st. C przez 30- 40 minut.8) Pod koniec można częściowo rozwinąć folię.9) Podawać z podgrzanymi tortillami i
sałatką np. z
pomidorków.Inspiracja stąd .Czas przygotowania: 1 godzinaLiczba porcji: 2Kaloryczność jednej porcji: 400 kcal