Wykonanie
Jesień jest czasem wypieków. Zresztą kiedy go nie ma;) Pomyślałam, że upiekę jakieś ciasto z wykorzystaniem jesiennych
owoców,
póki są, mimo że dopiero co robiłam sernik. Ale jakie zdrowe;) Zawiera tylko
mąkę z pełnego przemiału, dlatego jest dość specyficzne w smaku, niemniej bardzo dobre. W dodatku można je jeść bez żadnych wyrzutów sumienia;)Przepis pochodzi z niezastąpionego bloga Moje Wypieki.

- 150g
masła o temperaturze pokojowej- szczypta
soli- 120g
cukru- 4
jajka- 250g
mąki pszennej pełnoziarnistej (u mnie typ 1850)- 2 łyżeczki
proszku do pieczenia- 4 łyżki (60ml)
mleka- ok. 600g
owoców- u mnie
brzoskwinia i kilkanaście
śliwek- ew.
cukier puder do posypania
Masło utrzeć na puszystą masę.Dalej ucierając, dodać
sól i
cukier.Wbijać kolejno
jajka, miksując po dodaniu każdego.Na zmianę dodawać przesianą
mąkę z
proszkiem do pieczenia i
mleko, miksując.Ciasto przełożyć do formy o wymiarach ok. 23x27cm wyłożonej papierem do pieczenia.Na wierzchu ułożyć cząstki
owoców.Piec w temperaturze 175 st. C przez ok. 40 minut.Ostudzone ewentualnie posypać
cukrem pudrem.Czas przygotowania: 1 godzinaLiczba porcji: 20Kaloryczność jednej porcji: 150 kcal