ßßß
Jak głoszą legendy, ponad 200 lat temu w szwedzkiej restauracji Hasselbacken po raz pierwszy zaserwowano te cudne, aromatyczne ziemniaczki, które łączą w sobie tyle smaku - cieniutkie, pachnące, plasterki pełne ziół, kremowe wnętrze i chrupiącą skórkę... Okazały się one tak pyszne, że z czasem zyskały wielką sławę na całym świecie :) A ich najwierniejszą fanką ever jestem ja! :DZiemniaki przyrządza się niezwykle prosto, nacinając je pionowo w cieniutkie plasterki - im cieńsze i im jest ich więcej, tym ziemniaki smakują lepiej. Następnie wystarczy posmarować je oliwą i oprószyć ulubionymi przyprawami oraz ziołami. Możecie tu dowolnie eksperymentować, by za każdym razem uzyskać zupełnie inny smak :) Najlepiej nadają się tu ziemniaki z cienką skórką, ale jeśli najdzie Was ochota na pieczone ziemniaki kiedy skończy się sezon na młode, jędrne ziemniaczki, po prostu obierzcie stare pyry ze skórki :DZiemniaczki Hasselback polecam Wam jako osobne danie z dowolnymi dipami albo jako elegancki dodatek do dań mięsnych lub wegetariańskich.Z całą pewnością mogę stwierdzić, że stare, poczciwe frytki mają potężną konkurencję :DSKŁADNIKI:6-7 dużych ziemniaków (około 1-1,2 kg)8 łyżek oliwy z oliwek3/4 łyżeczki słodkiej mielonej paprykiszczypta pieprzu cayenne lub płatków chili3/4 łyżeczki czosnku granulowanegokilka gałązek świeżego tymiankusól do smakuodrobina pieprzuWYKONANIE:Piekarnik nagrzej do temperatury 200 stopni C.Ziemniaki dokładnie umyj i wyszoruj szczoteczką. Jeśli wolisz wersję bez skórki, obierz je cienko. Teraz zrób ostrym nożem 2-3 mm pionowe nacięcia na poszczególnym ziemniaku, głęboko, ale tak by nie przeciąć ziemniaka do końca. Możesz sobie pomóc dwoma nożami, położyć je płasko na desce do krojenia i między nie ułożyć ziemniaka. Dzięki temu nóż, którym będziesz robić nacięcia zatrzyma się na trzonkach noży (patrz zdjęcie instruktażowe).Ziemniaki ułóż na blasze wyłożonej folią aluminiową i posmaruj je 4 łyżkami oliwy (ja używam do tego grubego pędzelka). Posyp je solą i wstaw do nagrzanego piekarnika.Po 25 minutach wyjmij ziemniaki i posmaruj je pozostałymi 4 łyżkami oliwy z oliwek, a następnie posyp przyprawami i posiekanym tymiankiem (kilka gałązek tymianku powkładaj w ziemniaki) i wsadź blachę ponownie do piekarnika na kolejne 25 minut . Gotowe! Smacznego!

Zdjęcie instruktażowe: