Wykonanie

W takie upały nikt nie ma ochoty na długie przesiadywanie w kuchni, by bawić się w wyrabianie drożdżówki. Ale pysznym
ciastem, które praktycznie "robi się samo", nikt nie pogardzi :) Jest to przepis Ewy Wachowicz, który zaczerpnęłam ze strony Napiecyku.pl
Ciasto Drożdżowe z tego przepisu robiły moje dzieci, jest tak
banalne :) Składniki należy ułożyć w misce warstwami, jeden na drugim, zachowując odpowiednią kolejność.
Potem możecie o cieście zapomnieć na 3 godzinki (lub dłużej, jeśli wolicie) i zająć się domowymi obowiązkami albo jeszcze lepiej - przyjemnościami :) Po tym czasie ciasto trzeba krótko, ale dokładnie wymieszać ręką, przelać do formy, posypać
owocami oraz kruszonką i blacha ląduje w piekarniku. Po około 35-40 minutach mamy całą formę pysznego, mięciutkiego
ciasta drożdżowego! Możecie je zrobić z dowolnym rodzajem
owoców, ja użyłam słodkich
czereśni.Takie ciasto warto zabrać ze sobą na piknik lub zapakować do kosza na plażę - gwarantuję Wam, że zniknie jako pierwsze :)SKŁADNIKI:100 g świeżych
drożdży (według oryginału, ale polecam użyć mniej 50-70 g)3/4 szklanki
cukru4 roztrzepane
jajka1 szklanka
oleju (użyłam rzepakowego)3/4 szklanki letniego
mleka4,5 szklanki
mąki pszennej (użyłam na pół z
mąką tortową)szczypta
soliSKŁADNIKI NA KRUSZONKĘ:50 g
masła1/2 szklanki
mąki pszennej1/3 szklanki
cukruDODATKOWO:500-600 g drobnych
owoców (użyłam wydrylowanych
czereśni)
cukier puder do oprószeniaWYKONANIE:Na dno szerokiej miski wkrusz
drożdże. Dodaj równomiernie - warstwa po warstwie -
cukier, roztrzepane
jajka,
olej, letnie
mleko, przesianą
mąkę oraz
sól. Ważne jest zachowanie tej kolejności dodawania składników.Miskę przykryj szczelnie lnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 3 godziny . Teraz możesz iść odpocząć ;DPo tym czasie nagrzej piekarnik do temperatury 180 stopni C.Zawartość miski wymieszaj krótko, ale bardzo dokładnie (najlepiej ręcznie, ale można użyć miksera z hakami do
ciasta drożdżowego).Blachę o wymiarach 26 x 30 cm wyłóż papierem do pieczenia, dno posmaruj cienko
olejem. Na blachę wyłóż równomiernie ciasto, rozciągając je na boki. Ułóż
owoce, rozcięciami do góry i posyp kruszonką (
masło rozetrzyj w miseczce palcami z
cukrem i
mąką).Ciasto piecz około 35 - 40 minut do zezłocenia, wyjmij z piekarnika i wystudź. Zimne ciasto posyp
cukrem pudrem. Gotowe! Smacznego!
