Wykonanie
Pstrąg tak przygotowany uzdrowił mojego kolegę gdy był mocno przeziębiony, dlatego gdy tylko zaczęłam kichać i czuć, że dopada mnie przeziębienie przygotowałam
pstrągi wg jego przepisu. W daniu tym jest dużo
cebuli i
czosnku, które wykazują silne działanie antybakteryjne i wzmacniają odporność. Pachnie ono
ziołami, a
mięso po upieczeniu jest bardzo delikatne i lekkie.Polecam to danie wszystkim miłośnikom ryb i osobom które lubią lekkie jedzenie.

składniki:2 średnie świeże
pstrągi2
cytryny1 średnia
cebula2 duże ząbki
czosnkuprzyprawa do rybsólgrubo mielony
pieprz kolorowyoliwa,
masłoświeża
natka pietruszkiświeży
tymianekświeży
koperekprzygotowanie:
ryby umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. wewnątrz i zewnątrz natrzeć
solą i
przyprawą do ryb, skropić w środku
sokiem z cytryny i odstawić na 30 minut.
cebulę obrać i pokroić na cząstki.
zioła opłukać i osuszyć. ząbki
czosnku obrać i przekroić na mniejsze części. do wnętrza każdej
ryby wkładamy gałązki
ziół,
czosnek i cząstki
cebuli, oraz po łyżce
masła. szykujemy duże kawałki folii aluminiowej i smarujemy
oliwą, układamy przygotowane
ryby, posypujemy grubo mielonym
pieprzem, owijamy szczelnie i pieczemy ok. 30 -35 minut w 180 stopniach z termoobiegiem. pod koniec pieczenie lekko rozchylamy folię,
ryba się wtedy pysznie przyrumieni. gotowa
rybę posypujemy świeżą
natką pietruszki i podajemy z ćwiartkami
cytryny.

życzę smacznego :)