Wykonanie
Wakacje uciekły tak szybko, jak ucieka lato, kolejny miesiąc, tydzień, dzień. Ostatnio dużo się u mnie dzieje. Jestem w trakcie pewnego projektu unijnego, co jest związane z moją dalszą pracą. Od drugiej połowy lipca zabiera on mi dużo czasu, dlatego przepraszam, że ostatnio zamieszczam mniej wpisów na blogu. Wolny czas mam w sobotę (do południa) i niedzielę. Wczoraj odwiedził nas miły gość i na tę okazję powstała szarlotka i ciasto ze
śliwkami.Szarlotka to ciasto całoroczne, ale kojarzy się przede wszystkim z jesienią, a dla mnie również z antonówkami, które uwielbiam i wg mnie są najlepszą odmianą
jabłka do szarlotki.składniki na ciasto:45 dag
mąkimargaryna Kasia1/2 szklanki drobnego
cukru do wypiekówłyżeczka
proszku do pieczenia4
żółtkaoraz:1 kg
jabłek antonówek1/2 szklanki drobnego
cukru do piany1 malutka łyżeczka
octu winnegocynamon1/2
torebki budyniu
śmietankowegook. 5 łyżek
bułki tartej10 -12 dużych
śliwekprzygotowanie: z
mąki,
margaryny,
cukru,
żółtek i
proszku do pieczenia zagniatamy ciasto. chłodzimy w lodówce. składniki które podaję na ciasto są porcją na dużą blaszkę (32 dł - 20 szer). ja z połowy przygotowałam szarlotkę, a z drugiej części placek ze
śliwkami.schłodzoną połowę ciasta podzieliłam na dwie części, większą rozłożyłam w wyłożonej papierem do pieczenia małej tortownicy (22 cm) i posypałam równomiernie
bułką tartą. umyte i obrane
jabłka ztarłam na grubej tarce, ułożyłam na cieście i posypałam
cynamonem. z
białek ubiłam pianę, dodając pod koniec ubijania
ocet i
cukier. gdy piana była sztywna dodałam
budyń i ostrożnie wymieszałam łyżką. otrzymaną masę wyłożyłam na jabłkach. pozostałą część ciasta delikatnie ztarłam na tarce nad masą. piekłam 45 minut w 200 stopniach C.gdy szarlotka się piekła wyjęłam z lodówki pozostałą część ciasta. połową wyłożyłam średniej wielkości naczynie do zapiekania, na wierzchu ułożyłam połówki
śliwek, a na to ztarłam resztę ciasta na grubej tarce.gdy szarlotka była gotowa placek
śliwkowy wstawiłam na 30 minut do piekarnika - 200 stopni. po wyjęciu posypałam
cukrem pudrem.


życzę smacznego :)