Wykonanie

Składniki:160g
mąki pszennej tortowej1 czubata łyżeczka
proszku do pieczenia135 g
masła100 g
gorzkiej czekolady335 g
konfitury wiśniowej ( ja użyłam, takiej bardzooo dobra kilk )110 - 120 g
cukru pudruszczypta
soli2 duże
jajka, roztrzepaneSkładniki muszą
mieć temperaturę pokojową!Przygotowanie:W garnuszku z grubym dnem na małym ogniu roztopiłam
masło. Zdjęłam z ognia, dodałam posiekaną
czekoladę i dokładnie wymieszałam, aż się roztopiła i powstała gładka masa. Przełożyłam do większego naczynia, dodałam
konfiturę ( kilka
wiśni z
konfitury zostawiłam do dekoracji ),
cukier,
sól oraz roztrzepane
jajka. Delikatnie wymieszałam do połączenia składników i stopniowo dodawałam
mąkę wcześniej przesianą przez sitko i wymieszaną z
proszkiem do pieczenia. Delikatnie, ale krótko mieszałam tylko do połączenia się z
czekoladową masą.Przełożyłam do foremki keksowej 10 x30 cm ( może być mniejsza ) wyłożonej papierem do pieczenia. Piekłam w temperaturze 180 stopni do suchego patyczka ( 60 minut ).Po wyjęciu i ostudzeniu polałam
polewą czekoladową z roztopionej w kąpieli
wodnej czekolady ( białej i gorzkiej, pół na pół ) z dodatkiem 1 łyżki
rumu. ( Przy roztapianiu
czekolady dodałam do niej 2 łyżki
mleka. ) Smacznego :) .


