ßßß
Składniki na ciasto:1 torebka suszonych drożdży ( 7 g )300 ml letniej wody1 łyżeczka cukru2 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia500 g mąki pszennej1 łyżeczka soliZ tej porcji wychodzą 3 pizze o średnicy 25 - 30 cm. Ja jednak robiłam troszkę mniejsze i wyszły mi cztery.Przygotowanie ciasta:W miseczce wymieszałam suszone drożdże, wodę, cukier i oliwę z oliwek i odstawiałam na 5 minut. Do większej miski przesiałam mąkę razem z solą, dodałam rozczyn drożdżowy i wyrobiłam ciasto ( trwało to 10 minut ). Ulepioną kulę z ciasta z wierzchu posmarowałam cienką warstwą oliwy z oliwek, miskę przykryłam czystą ściereczką i odstawiłam na 1 godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ( podwojenia objętości ).Sos pomidorowy:1 puszka pomidorów w całości ( rozdrobnić blenderem, ale tak, żeby pozostały kawałki )2 łyżeczki koncentratu pomidorowego1 łyżeczka suszonego oregano1 łyżka oliwy extra verginesólpieprzWszystkie składniki umieściłam w garnuszku i gotowałam przez około 15 minut na małym ogniu aż sos stał się gęsty.
Grillowane warzywa:czerwona paprykażółta paprykacukiniaPaprykę pokroiłam na kawałki, cukinię w plasterki. Oprószyłam solą morską i na małym ogniu grillowałam na patelni grillowej przez 30 minut. Warzywa zmiękły i pokryły się ciemnymi paskami. Po zgrillowaniu doprawiłam je solą, pieprzem i wymieszałam z 1 łyżką oliwy extra vergine.
Potrzebujemy również:białą mozarellępomidorki koktajloweoliwę extra verginesól morską i świeżo zmielony pieprzGdy ciasto wyrosło wyłożyłam je na blat i chwilkę powygniatałam. Wyczytałam w internecie, że takie ciasto można użyć od razu lub zawinąć w foliowy woreczek i włożyć do lodówki na maxymalnie 3 dni. W związku z tym ciasto zrobiłam dzień wcześniej ( jednak jest to dość pracochłonne, a wiadomo jak się większość dnia spędza w pracy, potem czasu brakuje ).Na posypanej mąką stolnicy rozwałkowywałam moje placki do pizzy ( ja lubię cienkie ciasto ), delikatnie przekładałam je na blaszkę posmarowaną oliwą, smarowałam przecierem pomidorowym, na wierzch kładłam plasterki mozzarelli, połówki pomidorków koktajlowych i kawałki zgrillowanych warzyw. Wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i piekłam 10 minut.Upieczone pizze posypałam świeżo zmielonym pieprzem. Można również posypać oregano i skropić oliwą.
Zdjęć jest tym razem mało, gdyż pizza znikała szybciej, niż opada migawka w moim aparacie :))))))))))))))) ;).Źródło przepisu: Kwestia smaku .