ßßß Cookit - przepis na Łosoś z kaparami!

Łosoś z kaparami!

nazwa

Wykonanie

kawałki łososia (najlepiej ze skórą )
sól morska
świeżo zmielony pieprz
cukier
cytryna
oliwa z oliwek
kapary
świeża natka pietruszki
białe wytrawne wino lub ocet winny
Kawałki ryby dokładnie umyłam i delikatnie osuszyłam papierowym ręcznikiem. Skropiłam sokiem z cytryny, posypałam delikatnie solą, pieprzem i niewielką ilością cukru. Z wierzchu obłożyłam cienkimi plasterkami czerwonej cebuli i odstawiłam na 20 minut. Przed smażeniem ściągnęłam z łososia cebulę. Kawałki ryby smażyłam na rozgrzanej na patelni oliwie z oliwek i kawałkami cytryn y, najpierw skórą do dołu ok. 3 minut, przełożyłam na drugą stronę i smażyłam 2 minuty. Rybę przełożyłam do naczynia żaroodpornego i wstawiłam na chwilkę do nagrzanego 180 stopni piekarnika. W tym czasie przygotowałam kapary. Odsączone na sitku kaparki i drobno pokrojoną natkę zielonej pietruszki poddusiłam lekko na masełku z dodatkiem białego wina ( w zastępstwie może być ocet winny ).
Źródło:http://wkuchniuli.blogspot.com/2012/11/osos-z-kaparami.html