ßßß
Jest to deser bardzo prosty, bardzo pyszny i bardzo jesienny :).Składniki:dowolna ilość jabłekrodzynki, cynamon, cukier waniliowy, miód, płatki migdałowe, kilka kostek czekolady, orzechy, bita śmietana.Odcięłam górną część jabłek (tę od ogonka) i wydrążyłam gniazda nasienne.
Rodzynki i posiekane orzechy wymieszałam z cynamonem i cukrem waniliowym i wypełniłam tym jabłka. Dodałam troszkę miodu i nałożyłam "bereciki" :).
Zawinęłam jabłka w folię aluminiową i piekłam w piekarniku 20 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu zdjęłam folię, posypałam jabłka zmielonymi orzechami, startą na tarce czekoladą, płatkami migdałów. Na wierzchu ułożyłam chwilkę wcześniej przygotowaną bitą śmietanę i listek mięty. Deser podany jeszcze ciepły smakuje pysznie. Połączenie schłodzonej lekko słodkiej bitej śmietany i pieczonego jabłka z dodatkiem cynamonu jest po prostu boskie!Przygotowanie bitej śmietany:30 ml śmietany kremówkicukier puderŚmietanę dobrze schłodzić, następnie ubić z dodatkiem cukru pudru. Ilość cukru jak kto lubi, ja nie lubię zbyt słodkiej.
