Wykonanie
Składniki:75dkg udźca z
indyka lub innego
mięsa tego typu
sos sojowy,
przyprawypędy bambusa z zalewy
marchewkaananas (łatwiej z puszki)
olejmąka pszenna - na ciasto
mąka ziemniaczana - na sosdwa
jajka,
mleko - na ciastoPrzygotowanie:
Indyka pokroić w równe małe kawałki/paski (max wielkości kciuka) i zamarynować w
sosie sojowym i przyprawach (
oregano,
pieprz).
Bambusa,
marchewkę pokroić w grubsze słupki,
ananasa normalnie.Przygotować ciasto naleśnikowe z dwóch
jajek. Gdy będzie gotowe dodać dwie łyżki
mąki i zamieszać (ma to być gęsta maź). Ciasto posolić.Smażenie
indyka w cieścieWlać 250ml
oleju do rondelka 16cm i mocno rozgrzać (większy ogień/stopień niż przy mocnym gotowaniu).Kilka kawałków
indyka wrzucić w ciasto i wcisnąćszczypcami kuchennymi wyciągać
mięso, nadmiar ciasta obetrzeć o miskę i wkładać (nie wrzucać!) do
olejusmażymy na raz po 4-6 kawałków - im większy garnek tym więcejsmażymy po dwie minuty na stronę i odkładamy na talerz wyłożony papierowymi ręcznikamiDo wyjmowania używamy metalowej łyżki cedzakowej lub metalowego sitka - unikamy wyławiania
oleju z garnkawyjmujemy z garnka wszystkie kawałki ciasta, bo się spalą i wszystko będzie źle smakowało
Olej nie nadaje się do powtórnego użycia, należy go bezpiecznie zutylizować
Warzywa z woka i sosMocno rozgrzewamy woka, dajemy 10ml
oleju i wrzucamy
bambusa i
marchewkę. Mieszamy, smażymy, po minucie dajemy
ananasa. Gotowe zdejmujemy i wyłączamy gaz/indukcję pod wokiem.Tak, oczywiście że to samo można zrobić na zwykłej patelni.50-100ml
soku z ananasa (zalewę) mieszamy z łyżeczką
mąki ziemniaczanej i wylewamy na woka. Bardzo szybko mieszamy.Łyżką stołową odgarniamy przeźroczyste grudy
mąki i polewamy warzywa i
mięso tym błyszczącym sosem.