Wykonanie
Na stoiskach duo warzyw
bakłażany,
cukinie,
kabaczki,
papryka .... nic tylko korzystać z tej pięknej
pory roku :)Przepis znalazłam na blogu Zacisze kuchni i postanowiłam wypróbować. troszeczkę zmieniłam składniki i wyszedł pyszny obiadek:)Składniki: 1
bakłażan, 2 małe
młode cukinie, 50 dag
pieczarek, 1
cebula, 1 1/2 szklanki suchego
ryżu,
sól i
pieprz do przyprawienia,
olej do smażenia,
żółty ser,
mozzarella.Przygotowanie:
Ryż należy zalać
wodą i ugotować na sypko w osolonej wodzie.
Pieczarki obrać, pokroić w kostkę i usmażyć razem z
cebulką na patelni. Podsmażone
pieczarki mieszamy z ugotowanym
ryżem, tak by składniki się połączyły.
Bakłażana i
cukinię myjemy i kroimy w plastry grubości około 4mm. Następnie obsmażamy na
oleju, ja smażyłam na niewielkiej ilości tłuszczu na patelni grillowej, więc nie osączałam, ale jeśli damy dużo
oleju odsączamy warzywa z tłuszczu na ręczniku papierowym.W naczyniu żaroodpornym, a ja wzięłam blachę do ciasta układamy warstwę
cukinii i
bakłażana, które solimy i
pieprzymy i przykrywamy je
ryżem. Na
ryżu układamy resztę
bakłażana i
cukinii i znowu doprawiamy. Na koniec układamy plastry
mozzarelli i posypujemy całość
startym serem, Pieczemy około 30 minut.