Wykonanie
Wiśnie i
kokos jak dla mnie idealne połączenie. Moje ukochane ciasto jest u mnie co prawda tylko raz w roku na
stole, ale jest bardzo wyczekiwane i jak tylko pojawią sie
wiśnie wszyscy pytają kiedy sernik z
wiśniami pojawi się na
stole :)Składniki: Ciasto: 3 szklanki
mąki, kostka
margaryny np. Kasi, 4
żółtka, 1/2 szklanki
cukru. Masa: 3/4 kg
sera białego, 3
jajka, 3/4 szklanki
cukru, 1 1/2 łyżki
mąki ziemniaczanej, 3 łyżki
mleka w proszku, 6 łyżek
masła,
cukier waniliowy,
aromat cytrynowy. Na wierzch: 1-1.5 kg
wiśni,
kisiel wiśniowy, 4 płaskie łyżki
cukru, 4
białka. Posypka: 3 łyżki
cukru, 4 łyżki
wiórków kokosowych,
mąka.Przygotowanie:Ciasto: Zagnieść kruche ciasto z podanych składników. Uskubać garść ciasta i odłożyć (będzie potrzebna do posypki). Resztę ciasta wyłożyć na blaszkę ok. 25/40 cm. Podpiec w temp. 180-200 stopni na jasnozłoto.Masa:
Ser dwukrotnie zmielić (ja dałam
ser z kostki i nie mielilam go). Zmiksować z resztą składników, wyłożyć na ciasto. Wydrylowane, odsączone
wiśnie ułożyć na
serze. Z
białek ubić pianę, dodać
cukier i
kisiel wiśniowy - wyłożyć na
wiśnie. Do ciasta odłożonego wcześniej na posypkę - dodać
cukier, wiórki i tyle
mąki, aby lekko się rozsypywało. Rozsypać równomiernie na pianie. Piec całość ok. 45 minut w temp.180 st.Ponieważ nie miałam
mleka w proszku dałam więcej
mąki ziemniaczanej w
sumie zamiast 1 1/2 łyżki dałam 4 łyżki.

