Wykonanie
Jakość zdjęć nie powala, ale prawdę mówiąc, nie spodziewałam się, że w ogóle
będę się chwalić tym przepisem. Jednak te połączenie smaków okazało się strzałem w dziesiątkę.
Składniki (ilość dostosujcie do Waszych preferencji):kawałek
łososia,
brokuły (użyłam świeżych, można też mrożone, ale wcześniej należy je rozmrozić i odsączyć z
wody),pół małej
cytryny,łyżka masełka
czosnkowego - jest mnóstwo przepisów na takie masełka, ale jeśli naprawdę nie chce Wam się robić, użyjcie łyżki
masła i drobno posiekany ząbek
czosnku,kawałek
sera blue cheese - jeśli lubicie,dodatkowo - guacamole (pół
awokado,
sól,
pieprz, odrobina
soku z cytryny). Nie dodawałam
cebulki ani
czosnku, bo pozostała część obiadu będzie aromatyczna :)Użyłam świeżych różyczek
brokułu, dlatego przed pieczeniem zblanszowałam je i odcedziłam. Piekarnik rozgrzałam do 200 stopni. Do rękawa do pieczenia wrzuciłam najpierw
brokuły, następnie położyłam obok kawałek
łososia (wcześniej obmyłam). Wrzuciłam pokrojoną w dużą kostkę
cytrynę, a później łyżkę masełka
czosnkowego (pół łyżki na warzywa, pół na
rybę). Rękaw zamknęłam i całość piekłam w 200 stopniach przez 20 minut.W tym czasie przygotowałam jeszcze guacamole -
awokado rozgniotłam widelcem i dodałam wyżej wymienione składniki, wymieszałam i przełożyłam na talerz.Po upieczeniu całość otworzyłam i zostawiłam na kilka minut do ochłodzenia. Wyrzuciłam
cytrynę. Wszystko przełożyłam na talerz i na
brokuły wrzuciłam odrobinę
sera blue cheese.
Naprawdę nie wiedziałam, że to wszystko wyjdzie takie pyszne! Bardzo lubię takie połączenia smakowe, a dodatkowo jest to fajna bomba witaminowa. Obiad jest lekki, idealny na upały (których niestety u mnie nie ma :).