Wykonanie
Przy takich upałach mało kto lubi siedzieć w kuchni :) Ale obiad musi być, dlatego też polecam coś szybkiego i lekkiego - gotowana
kukurydza i placki
brokułowe.
Składniki na 5 placków:ok. 250g
mrożonych brokułów,3 łyżki
mąki,2 łyżki
jogurtu naturalnego,2 łyżki chudego
twarogu,
sól,
pieprz,świeże
zioła: ja dodałam mój ukochany mix - posiekaną
natkę pietruszki,
rozmaryn,
szałwię i
bazylię (taką mieszankę zawsze trzymam w woreczku w zamrażarce, przydaje się do wielu potraw),2 łyżki
oliwy z oliwek.
Brokuły zalej gorącą
wodą i odczekaj kilka minut, aż zmiękną. Odlej nadmiar
wody, dodaj do warzyw resztę składników i wymieszaj do uzyskania jednolitej masy. Na blachę wyłóż papier do pieczenia i uformuj okrągłe placuszki.
Skrop odrobiną
oliwy, piecz przez 15-20 minut w ok. 160 stopniach (używałam termoobiegu i piekłam przez 15 minut, najlepiej sprawdzać co jakiś czas).
Do placków polecam lekki
sos czosnkowy na bazie
jogurtu. Do tego zamiast kufla
piwa polecam zimną
wodę z
cytryną i
pomarańczą. :)