Wykonanie
Niema to jak pomidorówka z własnych
pomidorów! Intensywna w smaku, bardzo aromatyczna, lekko zaprawiona
śmietanką. Zupa pomidorowa z pewnością jest jedną z naszych ulubionych, a najsmaczniejsza jest właśnie teraz!Jeśli nie macie własnych kupcie na bazarku kilka różnych odmian
pomidorów.Ja robię zupę
pomidorową na
mięsie - choć oczywiście można i na zwykłym
warzywnym bulionieSkładniki:3 kg świeżych
pomidorów różnych gatunków. Najlepiej mocno dojrzałych.6
skrzydełek kurczaka1 pęczek
włoszczyzny150-200 ml
śmietany 18% do zup2
liście laurowe5 ziaren
ziela angielskiegopieprz,
sól,
cukier do smakuJako, że
pomidor pomidorowi nie równy /Każdy ma inną zawartość
wody) warto na wszelki wypadek zaopatrzeć się w słoiczek koncentratu, gdyby zupka wyszła za mało intensywna.Przygotowanie:
Mięso opłukać, zalać 3 litrami zimnej
wody. Wrzucić ziele, listki, przykryć i zagotować na małym ogniu. Zebrać szumy, pogotwać pół godziny. Dodać obraną, oczyszczoną
włoszczyznę i ugotować do miękkości. (około 1,5h)
Pomidory naciąć na krzyż, ułożyć w garnku i zalać wrzątkiem tak, by przykrył wszystkie
pomidory.Po minucie odcedzić, przelać zimną
wodą i zdjąć skórę.
Pomidoory pokroić na mniejsze kawałki usuwając stwardniałą część.
Pomidory umieścić w garnku i poddusić na małym ogniu aż się rozpadną (około 40 minut). Zmiksować.Z
bulionu wyłowić cedzakiem warzywa i
mięso, dodać
pomidory, zagotować. Do
śmietany wlać trochę zupy, rozmieszać. Wyłączyć gaz pod zupą i powoli, stale mieszając wlewać zahartowana
śmietanę.Doprawić: ja zaczynam od dodania po 1 płaskiej łyżeczce
cukru,
soli i
pieprzu, próbuję i ewentualnie dodaję jeszcze po 1 łyżeczce
cukru i
soli oraz
pieprz wedle uznania.Smacznego!