Wykonanie
Cukinia na działce obrodziła jak nigdy, a ja zajadam się jej
owocami. Dziś proste ale pyszne placuszki z
cukinii, do których podałam
serek cytrynowo szczypiorkowy - pyszności. Bardzo polecam na szybki obiadek.Składniki:1 duża
cukinia5 łyżek
mąki (u mnie orkiszowa)pół
cebuli1
jajko1 ząbek
czosnkusól,
pieprz cayenne,
słodka paprykaolej rzepakowy do smażeniaNa
serek: (zróbcie go, jest przepyszny)pół opakowania
serka wiejskiego2 łyżeczki
soku z cytrynymały pęczek
szczypiorkuPrzygotowanie:
Cukinię umyć, rozciąć wzdłuż na ćwiartki, wydrążyć gniazda nasienne a miąższ zetrzeć na grubych oczkach tarki. Dodać sporą szczyptę
soli morskiej, wymieszać, odstawić na 10 minut, a gdy puści
wodę porządnie ją odcisnąć.Do odciśniętej
cukinii dodać
mąkę, drobno posiekaną
cebulę i
czosnek,
jajko i
przyprawy i dobrze wymieszać.Na rozgrzanej patelni formować nieduże placuszki, smażyć do zrumienienia z obu stron. Podawać z
serkiem wymieszanym z
cytryną i
szczypiorkiem.Smacznego!

