ßßß Cookit - przepis na Kofty z indyka

Kofty z indyka

nazwa

Wykonanie

Kofta jest dla mnie zdrowszą wersją kotleta mielonego. Powoli odstawiam gluten, zatem możliwość zrezygnowania z bułki w kotletach jest dla mnie dość cenna. Swoje kofty przygotowałam na patelni grillowej, ale można również na zwykłej lub upiec w piekarniku.
Polecam podawać z dipami do maczania (osobna miseczka z dipem dla każdego). U mnie dziś dip z czosnkiem i koperkiem oraz surówka z białej kapusty
Składniki: (na około 10 koft)
0,5 kg mięsa mielonego z indyka
1 średnia cebula
łyżeczka słodkiej mielonej papryki
1 łyżeczka musztardy sarepskiej
szczypta soli
płaska łyżeczka pieprzu cayenne
płaska łyżeczka majeranku
kilka łyżek oleju rzepakowego + łyżeczka słodkiej papryki do smażenia
Składniki na dip (można zrobić inny)
pół kubeczka jogurtu naturalnego
przeciśnięty ząbek czosnku
łyżka siekanego koperku
Przygotowanie:
Cebulę posiekać w drobniutką kostkę
Mięso wymieszać z cebulą, musztardą i przyprawami
Formować z mięsa wałeczki i wbijać w nie patyczki do szaszłyków
Rozgrzać olej na patelni grillowej. Dodać słodką paprykę i dokładnie wymieszać na całej patelni (idealny jest do tego silikonowy pędzelek, dobrze pokryje każdy zakamarek)
Na rozgrzanej patelni kładziemy delikatnie kofty.Smażymy na sporym ogniu aż się zrumienią
Zmniejszamy ogień do minimum i przewracamy kofty na drugą stronę. Przykrywamy (jeśli nie macie odpowiedniej pokrywki do patelni grillowej możecie uzyć folii aluminowej do przykrycia)
Trzymamy na patelni jeszcze około 10-15 minut żeby doszły w środku. Co kilka minut zaglądamy do koft i w razie potrzeby przewracamy
Smacznego!
Kofty podajemy na gorąco, ale nam smakują również i na zimno. Polecam zapakować na obiad do pracy z delikatnym dipem ziołowym lub musztardowym + jakaś suróweczka.
Źródło:http://tosmakuje.blogspot.com/2015/04/kofty-z-indyka.html