Wykonanie
Mój szanowny Małżonek powiedział, że ten klops to jedna z najlepszych potraw, jakie jadł. Pierwszego dnia "wciągnął" połowę tego klopsa z surówką. Drugiego dnia klops zjedliśmy na zimno na kanapki. Dzięki moim zabiegom pozostał idealnie soczysty. Wszystkie
soki pozostają w
mięsie, co czyni je wyjątkowo smacznym.U mnie doprawiony na lekko ostro.Składniki:0,5 kg
mielonego mięsa z indyka1 łyżka
śmietany (
daję taką, jaka akurat jest otwarta, czasem 18, czasem 30, bez większego znaczenia)2 płaskie łyżeczki
musztardy1 średnia
cebulka1
jajko (surowe, do
mięsa)4
jajka ugotowane na twardo300 g
pieczarek2 łyżki
sosu sojowego ciemnego3 łyżki
oleju rzepakowegobułka tartafolia aluminiowa
Przyprawy: spora szczypta
pieprzu cayenne, łyżeczka
słodkiej papryki, płaska łyżeczka
soli morskiej, czubata łyżeczka
majerankuPrzygotowanie:
Jajka gotujemy na twardo.
Pieczarki obieramy i kroimy na ćwiartki, jeśli są małe, na ósemki jeśli są duże.Na patelni rozgrzewamy
olej (na maksymalnym ogniu). Wrzucamy
pieczarki i smazymy na dużym ogniu do zrumienienia. Następnie ogień zmniejszamy do minimum, wlewamy
sos sojowy, przykrywamy i dusimy 5 minut pod przykryciem.
Pieczarki przekładamy do miseczki i studzimy (uwaga, są pyszne! Pilnujcie żeby domownicy nie zjedli wszystkich :))W dużej misce mieszamy
mięso,
śmietanę, surowe
jajko, drobno posiekaną
cebulkę. Dodajemy
przyprawy i dokładnie mieszamy. Na koniec uzupełniamy
bułką tartą by wchłonęła wilgoć na tyle, by
mięso można było formować (ilość
bułki zależy od
mięsa).
Mięso powinno
mieć konsystencję podobną jak na kotlety mielone.Zwijanie klopsa: (foto niżej)Na blacie układamy 2 duże arkusze folii aluminiowej błyszczącą strona do góry.Na folii formujemy
mięso w prostokątny "placek"Na
mięsie rozkładamy
pieczarki. Dłonią wciskamy je w głąb
mięsa.
Jajka obieramy i ścinamy im czubki (około 0,5cm)
Jajka układamy w środku
mięsa jedno przy drugimCiasno zwijamy roladę pomagając sobie folią aluminiową. Jeśli prostokąt okazał sie za duży odcinamy nadmiar
mięsa.Rolada powinna byc szczelnie zawinięta. Dla pewności możemy gotową roladę zawinąć w dodatkowy płat folii.. Delikatnie rolujemy palcami (jak wałki na kopytka) żeby
mięso oblepiło
jajka.Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 50 minut.Po tym czasie wyjmujemy
mięso z piekarnika ale nie odwijamy z folii. Jeśli ma byc soczyste musi w tej folii zostać do przestygnięcia, ona nie pozwala
mięsu odparować.Jeżeli klopsa chcecie zjeść na gorąco odczekajcie minimum 30 minut z odwinięciem
mięsa, choć ja pozwoliłam mu w folii całkiem wystygnąć i
potem szybko podgrzewałam pojedyncze plastry klopsa.Jeśli klopsa robicie do jedzenia na zimno pozwólcie mu całkowicie wystygnąć bez odwijania folii aluminiowej, będzie baaaardzo soczysty.Smacznego!


