Wykonanie
Ciasto na Walentynki a jednocześnie na imieniny mojego
męża. Ponieważ jak co roku u nas okazja podwójna, to i deser pracochłonny. Zdecydowanie wart jest zachodu - pyszny sernik na zimno z musem
truskawkowym,
herbatnikami kakaowej masie oraz przepysznej, lustrzanej polewie z
kakao. Tym razem polewą wypelniłam półmisek i to był strzał w dziesiątkę. Ciasto wygląda, jakby tonęło w
czekoladzie. Taka polewa szybko rozpuszcza się na talerzu i tworzy wspaniały,
czekoladowy sos. Niebo w gębie! Jedno z lepszych moich ciast :) Bardzo polecam na specjalne okazje.Jeśli robicie tylko dla 2 osób na walentynki to radziłabym zrobić w małej keksówce z połowy porcji. Ja robiłam w dużej by było czym poczęstować imieninowych gości :)Składniki:Masa
kakaowa:1 szklanka
mleka3 łyżeczki
żelatyny2 łyżki
kakao2 łyżki
cukru250 g
sera białego trzykrotnie zmielonego2 opakowania
herbatnikówMus
truskawkowy:800 mrożonych
truskawek3
galaretki truskawkowe1/3 tabliczki
gorzkiej czekoladySernik
pomarańczowy:500 g
sera białego trzykrotnie zmielonego3
galaretki pomarańczowe2 szklanki wrzątkuPolewa lustrzana:5 płaskich łyżek
kakao80 ml
śmietany 36%1 łyżka
żelatyny3/4 szklanki
cukrupół szklanki
wodyDodatkowo:foremka w kształcie
serca (moja była troszkę za duża do tej keksówki)przyda się strzykawka bez igłyfolia aluminiowa
beziki do dekoracji (w sezonie użyłabym świeżych
owoców)Przygotowanie:Mus
truskawkowy:Zamrożone
truskawki wkładamy do garnka. Podgrzewamy na małym ogniu aż się rozmrożą. Blendujemy na gładką masę.Zmiksowane
truskawki zagotowujemy. Do gorących
owoców wsypujemy
galaretki. Wyłączamy ogień i mieszamy do rozpuszczenia
galaretek.Gotową masę wylewamy na blachę (użyłam 2 małych baszek do pieczenia). Mus nie powinien osiągnąć większej grubości niż foremka, którą będziemy wykrawać serduszka. Polecam wylać na grubość 1 cm.Gdy mus ostygnie wrzucamy do niego posiekaną
gorzką czekoladę. Dociskamy kawałki
czerkolady aby nie wystawały ponad mus. Wstawiamy do lodówki do stężenia.Z musu wykrawamy serduszka (jedno przy drugim by wyszło jak najwięcej).pozostałe skrawki musu przekładamy do garnka i piodgrzewamy by sie rozpuścił. Znów przelewamy na blachę by, a gdy ostygnie przekładamy do lodówki do stężenia. Wykrawamy resztę serduszek.Masa
kakaowa:
Mleko zagotowujemy. Przelewamy do miseczki z
żelatyną i mieszamy do rozpuszczenia.Przestudzone
mleko wlewamy powoli do
sera stale miksując na małych obrotach. Gdy składniki się połączą dodajemy
kakao i
cukier. krótko miksujemy do połączenia.Keksówke wykładamy folią aluminiową (całą, aż po brzegi). Na dno wylewamy cienką warstwę masy
kakaowej i wstawiamy do lodówki do stężenia. Gdy zastygnie układamy warstwę
herbatników, znów cienką warstwę masy i znów
herbatniki. Przykrywamy cienką warstwą masy.odstawiamy do lodówki do stężenia.Masę
kakaową, która nam pozostała trzymamy w ciepłym miejscu aby nie stężała. Uzyjemy jej jeszcze na koniec.Masa pomarańczowa:
Galaretki zalewamy wrzątkiem i dokładnie mieszamy do rozpuszczenia. Studzimy.
Galaretkę powoli wlewamy do
sera stale miksując pulsacyjnie. (włączamy mikser na sekundę, wyłączamy, znów włączamy itp. - aż do połączenia
sera z
galaretką.Na zastygłej warstwie
kakaowej układamy serduszka
truskawkowe. Należy je ułozyc na środku, do góry nogami, jedno przy drugim. (ciasto
potem będziemy odwracać)Ułożone serduszka zalewamy masą
pomarańczową. Upewniamy się, że masa dotarła wszędzie, szczególnie pomiędzy brzuszki serduszek, na dole keksówki. Odstawiamy do lodówki do stężenia.Na stężałej
masie pomarańczowej układamy
herbatniki i przykrywamy masą
kakaową w takiej ilości, by uzupełniła keksówkę, a przynajmniej zakryła końcówki serduszek.Odstawiamy do lodówki do stężenia na kilka godzin.Gotowe ciasto odwracamy i przekładamy na półmisek *Polewa lustrzana:
Cukier podgrzewamy z
wodą do rozpuszczenia. Wyłączamy palnik. Dodajemy
kakao,
śmietankę. Mieszamy do połączenia składników. Na koniec dodajemy
żelatynę rozpuszczoną w odrobinie wrżatku. Dokładnie mieszamy. Przelewamy przez sito do miseczki i czekamy aż zgęstnieje. Gęstą polewą dekorujemy ciasto.Jeśli tak jak ja chcecie podać deser w
czekoladowym jeziorku (wygląda cudnie) potrzebna będzie strzykawka bez igły. Ciasto polewamy polewą a gdy półmisek się wypełni odciągamy nadmiar płynu. Powtarzamy to kilka
razy by otrzymać wiele warstw polewy.Polewając ciasto ostatni raz nie odciągamy już polewy z półmiska a pozostawiamy by tam zastygła.Na koniec dekorujemy - bezikami lub
owocami.* Jeżeli nie chcemy
mieć czekoladowego jeziora to ciasto przekładamy na kratkę z piekarnika i na niej dekorujemy polewą. Dopiero
potem przekładamy na półmisek. Bez dobrej, długiej
łopatki będzie nam trudno to zrobić.Brzmi skomplikowanie, chociaż wcale takie nie jest :) Instrukcja obszerna bo chciałabym, aby każdy sobie poradził, dlatego wsyztsko jest wyjasnione krok po kroku i mam nadzieję zrozumiale :)Smacznego!






