Wykonanie
Czasem mam dzień lenia: nie chcę mi sie ani gotować, ani zastanawiać, co by tu ugotować. Obiad jednak na ciepło zjeść trzeba i własnie w takich sytuacjach sięgam po najprostsze rozwiązania.Pizza z
ciasta francuskiego okazała się strzałem w dziesiątkę. Błyskawicznie sie robi, jeszcze szybciej zjada. W sam raz na zabiegany, męczący dzień. Bardzo polecam!Składniki:1 opakowanie
ciasta francuskiegookoło 1/3 szklanki pikantnego
ketchupu3/4 kulki
mozzarelliżółty ser w kawałku - około 20 dag3-4
pieczarki1 mała
cebula2 plasterki
szynki8 plasterków
salami chorizo2 ząbki
czosnku1 łyżeczka
oregano1 łyżeczka
bazyliiEwentualnie
chilli jeśli mamy ochotę na ostrą pizzęPrzygotowanie:Ww miseczce wymieszać
ketchup z przeciśniętym przez praske
czosnkiem i
ziołami.
Mozzarellę,
cebulę i
szynkę pokroić w kostkę.
Ser żółty w słupki,
pieczarki w półplasterkiNa blasze wyłożonej papierem do pieczenia rozłożyć
ciasto francsukie. Posmarować sosem. Na brzegach poukładać słupki
żółtego sera i zawinąć brzegi do środka, zlepić.Na sos wyłożyć drobno posiekaną
cebulkę, na nią
mozzarellę i ewentualnie resztę
sera żóltego, który nam zostanie po zawijaniu brzegów (pokroić ten
ser w mniejsze kawałki)Wyłożyć dodatki:
pieczarki,
szynkę i chorizo.Piec około 15 minut w 200 stopniachSmacznego!
Pieczarki można wcześniej chwilę podsmażyć na bardzo rozgrzanej patelni żeby nie puściły nam
wody do pizzy ;)
