Wykonanie
Bardzo łatwe i wbrew pozorom szybkie w przygotowaniu różyczki z
ciasta francuskiego, z
pistacjowo-
limonkową kruszonką i potrójnie
orzechowym, orzeźwiającym
twarożkiem. Danie które cieszy oczy - ale uwaga - w pracy przyciąga więcej chętnych do jedzenia ;)Lekkie, delikatnie słodkie, a zarazem orzeźwiające i pożywne - w sam raz na popołudniową przerwę od pracy.Zapach kruszonki
pistacjowo limonkowej jest niesamowity, kto raz jej spróbuje ten zapamięta na długo. Ja na pewno
będę z ta kruszonką eksperymentowała dalej i dodawała ją do innych wypieków.Składniki:Na różyczki:1 opakowanie
ciasta francuskiego3 duże, czerwone
jabłka (kolor skórki jest istotny)2 łyżki
brązowego cukru3/4 szklanki
cukru + 3 szklanki
wody na
syrop do obgotowania
jabłekNa kruszonkę
pistacjowo-
limonkową:1 opakowanie 70 g
pistacji Felix (z opakowania odkładamy 1 łyżkę
pistacji do
twarożku)skórka otarta z 1
limonki1/4 szklanki
mąki pszennej1/4 szklanki
cukru30g zimnego
masłaNa orzeźwiający
twarożek potrójnie
orzechowy:1 łyżka
pistacji Felix (po obraniu)1 czubata łyżka
orzechów nerkowca Felix1 czubata łyżka
orzeszków ziemnych Felix1 opakowanie
twarożku naturalnego typu graniSok z 1
limonkikilkanaście liści świeżej
kolendry, drobno posiekanychPrzygotowanie:Zaczynamy od przygotowania kruszonki:
Pistacje obieramy i miksujemy. Dodajemy
mąkę i
cukier, mieszamy. na koniec dodajemy posiekane
masło, skórkę otartą z
limonki i kilka kropli
soku z limonki. Zagniatamy szybko palcami pozwalając, by zostały małe grudki
masła. Odstawiamy do lodówkiW drugiej kolejności szykujemy
jabłka:
Jabłka myjemy, nie obieramy, kroimy na ćwiartki. Wykrawamy gniazdo nasienne, kroimy w plasterki około 2 mm.W garnku zagotowujemy
wodę z
cukrem. Na wrzący
syrop wrzucamy pokrojone
jabłka i gotujemy około 7 minut aż
jabłka będa miękkie. Odcedzamy na durszlaku i pozostawiamy do wystudzenia.Różyczki:Ciasto rozwijamy, posypujemy
brązowym cukrem. Kroimy wzdłuż w paski (mi wyszło 9 pasków)Na paskach układamy kawałki
jabłek tak, by stykały się brzegami, a czerwona skórka wystawała ponad pasek. Zwijamy pasek razem z
jabłkami (to nie jest trudne). Gotowe różyczki posypujemy kruszonką
pistacjowo limonkową.Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub w papilotkach do muffinów.Piec około 15-20 minut w 200 stopniach (ciasto powinno się zezłocić)Wystudzić.
twarożek:
Orzechy miksujemy. Mieszamy z
serkiem, dodajemy
sok z limonki i siekaną
kolendrę. Dokładnie mieszamy. Kilka
orzechów i plaster
limonki można wcześniej odłożyć do dekoracji.Smacznego!





