ßßß Cookit - przepis na Jabłkowe różyczki z pistacjową kruszonką i potrójnie orzechowym, orzeźwiającym twarożkiem

Jabłkowe różyczki z pistacjową kruszonką i potrójnie orzechowym, orzeźwiającym twarożkiem

nazwa

Wykonanie

Bardzo łatwe i wbrew pozorom szybkie w przygotowaniu różyczki z ciasta francuskiego, z pistacjowo-limonkową kruszonką i potrójnie orzechowym, orzeźwiającym twarożkiem. Danie które cieszy oczy - ale uwaga - w pracy przyciąga więcej chętnych do jedzenia ;)
Lekkie, delikatnie słodkie, a zarazem orzeźwiające i pożywne - w sam raz na popołudniową przerwę od pracy.
Zapach kruszonki pistacjowo limonkowej jest niesamowity, kto raz jej spróbuje ten zapamięta na długo. Ja na pewno będę z ta kruszonką eksperymentowała dalej i dodawała ją do innych wypieków.
Składniki:
Na różyczki:
1 opakowanie ciasta francuskiego
3 duże, czerwone jabłka (kolor skórki jest istotny)
2 łyżki brązowego cukru
3/4 szklanki cukru + 3 szklanki wody na syrop do obgotowania jabłek
Na kruszonkę pistacjowo- limonkową:
1 opakowanie 70 g pistacji Felix (z opakowania odkładamy 1 łyżkę pistacji do twarożku)
skórka otarta z 1 limonki
1/4 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki cukru
30g zimnego masła
Na orzeźwiający twarożek potrójnie orzechowy:
1 łyżka pistacji Felix (po obraniu)
1 czubata łyżka orzechów nerkowca Felix
1 czubata łyżka orzeszków ziemnych Felix
1 opakowanie twarożku naturalnego typu grani
Sok z 1 limonki
kilkanaście liści świeżej kolendry, drobno posiekanych
Przygotowanie:
Zaczynamy od przygotowania kruszonki:
Pistacje obieramy i miksujemy. Dodajemy mąkę i cukier, mieszamy. na koniec dodajemy posiekane masło, skórkę otartą z limonki i kilka kropli soku z limonki. Zagniatamy szybko palcami pozwalając, by zostały małe grudki masła. Odstawiamy do lodówki
W drugiej kolejności szykujemy jabłka:
Jabłka myjemy, nie obieramy, kroimy na ćwiartki. Wykrawamy gniazdo nasienne, kroimy w plasterki około 2 mm.
W garnku zagotowujemy wodę z cukrem. Na wrzący syrop wrzucamy pokrojone jabłka i gotujemy około 7 minut aż jabłka będa miękkie. Odcedzamy na durszlaku i pozostawiamy do wystudzenia.
Różyczki:
Ciasto rozwijamy, posypujemy brązowym cukrem. Kroimy wzdłuż w paski (mi wyszło 9 pasków)
Na paskach układamy kawałki jabłek tak, by stykały się brzegami, a czerwona skórka wystawała ponad pasek. Zwijamy pasek razem z jabłkami (to nie jest trudne). Gotowe różyczki posypujemy kruszonką pistacjowo limonkową.
Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub w papilotkach do muffinów.
Piec około 15-20 minut w 200 stopniach (ciasto powinno się zezłocić)
Wystudzić.
twarożek:
Orzechy miksujemy. Mieszamy z serkiem, dodajemy sok z limonki i siekaną kolendrę. Dokładnie mieszamy. Kilka orzechów i plaster limonki można wcześniej odłożyć do dekoracji.
Smacznego!
Źródło:http://tosmakuje.blogspot.com/2014/10/jabkowe-rozyczki-z-pistacjowa-kruszonka.html