Wykonanie
Tego typu ciasta najbardziej lubię w upały - dużo
galaretki i
owoców. Do tego wybrałam
biszkopt z
gorzką czekoladą oraz krem budyniowy - poezja!Ciasto zniknęło w kilka minut mimo iż wszyscy zgodnie twierdzili, że "tylko kawałeczek" bo w taki upał na słodkie nie mają ochoty :)Do ciasta użyłam
truskawek ale z powodzeniem można je zastąpić innymi
owocami, odpowiednio zmieniając też smak
galaretki.
Składniki: (tortownica 26 cm)
biszkopt:50g
mąki50g
cukru2
jaja1/3 łyżeczki
proszku do pieczenia50g
gorzkiej czekolady50g
masłaKrem budyniowy:3 opakowania budyniu
śmietankowego0,8 l
mleka150g
masła0,5 szklanki
cukruDodatkowo:1 kg
owoców3 opakowania
galaretkiPrzygotowanie:
Biszkopt czekoladowy:
masło rozpuść w rondelku i wyłącz palnik. Dodaj pokruszoną
czekoladę i mieszaj do rozpuszczenia.Ubij
jajka (całe) razem z
cukrem, aż mocno się spienią. Powoli wlewaj
czekoladę stale miksując. Na koniec dodaj
mąkę przesianą z proszkiem i delikatnie wymieszaj. Przełóż do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na 20-25 minut lub do suchego patyczka. Ostudź.Krem budyniowy:0,6 l
mleka zagotuj razem z
masłem i
cukrem. W pozostałym
mleku rozmieszaj proszki budyniowe. Dodaj do gotującego się
mleka i energicznie mieszaj trzepaczką aż utworzy się
budyń.Na paterze zapnij obręcz tortownicy, wyłóż
biszkopt i wylej na niego gorącą masę budyniową. Wyrównaj -
budyń nie może odstawiać nigdzie od tortownicy. Gdy trochę przestygnie wstaw do lodówki do schłodzenia na 1-2 godziny.
Galaretka:
Owoce umyj, osusz, wedle uznania możesz je pokroić na mniejsze kawałki.
Galaretki rozpuść w 1 litrze wrzątku.Na ostudzony
budyń wyłóż połowę
owoców i zalej połową tężejącej
galaretki. Wstaw do lodówki. Gdy stężeje dodaj resztę
owoców i
galaretki. Odstaw do całkowitego stężenia najlepiej na całą noc.Smacznego!