Wykonanie
Na pewno znajdą się osoby dla których
bazylia w cieście brzmi absurdalnie. I ja byłam sceptyczna ale tak pięknie mi ten
olej pachnie, że musiałam spróbować. Połączyłam go z
pomarańczami i wyszło obłędnie aromatyczne, wilgotne, zaskakująco kolorowe ciasto. Gościom powiedziałam, że jest barwione naturalnym składnikiem i nikt nie zgadł jakim. Wymyślali jakieś
kiwi i inne :) Strzelali po wszystkim co zielone bo zapach faktycznie nie jest typowo
bazyliowy. Po prostu wzmacnia nutę
pomarańczową dodając subtelnego "czegoś" w aromacie, czego nikt nie potrafi zidentyfikować. Takie ciasto-zagadka :)Często przygotowuję dania z
olejem rzepakowym bazyliowym, choć oczywiście na ogół są to dania wytrawne.
Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego warto sięgać po niego jak najczęściej.
oliwy z oliwek już nie używam - mówiło się dużo o zdrowiu, ale ta cena! Import kosztuje a po co importować skoro mamy własne zdrowe produkty? Cudze chwalicie, swego nie znacie, można by
rzec!Za ten przepis pewnie dostałabym po łapach od wybitnych szefów kuchni. Zakalec! A ja babkę piekłam dla teściów, którzy zakalca uwielbiają. Kompletnie nie zamierzam zwracać uwagi na odgórne "nakazy" - w mojej kuchni kieruję się wyłącznie jedną zasadą: ma smakować! Jak smakuje zakalec to piekę zakalec :) A jest to bardzo proste - wystarczy użyć zimnych składników:
jajek,
kefiru. Jak są prosto z lodówki dobrze schłodzone to zakalec murowany :) I to taki, że ho ho! :)
Potrzebujesz:1 dużą
pomarańczę1 szklanka
cukru2 szklanki
mąki krupczatki3 łyżeczki
proszku do pieczenia1 opakowanie 230 g
kefiru Bakoma1 łyżka
likieru blue curracao (można pominąć)120 g
oleju rzepakowego z dodatkiem
bazyliipół kostki
masła5
jajekdodatkowo: odrobina
masła i
kaszy manny do wysmarowania formyPrzygotowanie:
Mąkę przesiać z
proszkiem do pieczeniaPomarańczę wyszorować, otrzeć skórkę i wycisnąć sok
Olej przelać przez sito by pozbyć się drobinek
przyprawyMasło roztopić i przestudzićForemkę natłuścić i wysypać
kasząJajka zmiksować z
cukrem. Stopniowo, stale miksując dodawać: wystudzone
masło,
olej, przesianą z proszkiem
mąkę. gdy wszystko ładnie się połączy dodać resztę składników i zmiksować. Przygotowaną masę wlać do formy.Piec godzinę w 180 stopniach.Smacznego!