Wykonanie
Szybki w przygotowaniu i rewelacyjny obiad. Ogromnie przypadło nam do gustu to połączenie smaków.Na drugi dzień potrawę można zapakować w pudełko i zjeść na zimno w pracy - ogromny plus. I jest na prawdę pysznie :)
Potrzebujesz:0,6-0,7 kg
piersi kurczaka250g
pieczarek2
cebule200 ml
śmietany 18 %200 g
makaronu - u mnie jajeczny Spatzle zdaje się, bardzo dobry4 łyżeczki
musztardy (u mnie stołowa)4 -5 łyżek
oliwy z oliwek50g
masłaPrzyprawy:Do gyrosa
suszony estragon i
lubczykPrzygotowanie:
Mięso myjemy, suszymy i kroimy w niewielką kostkę. Obsypujemy
przyprawą gyros (koło 2 łyżek) i zalewamy
oliwą. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki na godzinkę.
Makaron gotujemy wedle przepisu na opakowaniu.
Cebulę kroimy w kostkę a
pieczarki obieramy i kroimy w półplasterki.Bardzo mocno rozgrzewamy suchą patelnię i przekładamy na nią
mięso. Smażymy na mocnym ogniu aż będzie gotowe (często mieszamy). Zdejmujemy z patelni.Na czystej patelni roztapiamy
masło i szklimy
cebulkę. Ogień zwiększamy na maksymalny i wrzucamy
pieczarki. Smażymy na złoto. Gdy będą gotowe ogień zmniejszamy na minimum, dodajemy
śmietanę,
musztardę, po łyżeczce
estragonu i
lubczyku i dokładnie mieszamy. Na koniec wrzucamy
mięso. Jeśli sos nam za bardzo odparuje to podlewamy odrobiną
wody.Gotowy sos wykładamy na
makaron i posypujemy odrobiną
suszonego estragonu.Smacznego!