Wykonanie
Trochę późno jak na przepis na makowiec :) Przygotowania do świąt to u mnie tak zabiegany czas, że na bloga go niestety zabrakło. Zacznę nadrabiać po świętach :)Tymczasem o makowcu: bardzo łatwy, wilgotny i smaczny. Dla mnie ogromny plus, że bez
miodu - mi
miód przeszkadza w tego rodzaju wypiekach.Wszystkim Wam życzę zdrowych, spokojnych Świąt Bożego Narodzenia.

Potrzebujesz:Na masę
makową:0,5kg
maku2,5 szklanki
cukru3/4 szklanki
wody10dag
migdałów (zamiast można dać
orzechy włoskie,
rodzynki)2
białka2 łyżeczki
aromatu waniliowego1 łyżeczka
aromatu migdałowegoNa
ciasto drożdżowe:50g
drożdży świeżych0,5 kg
mąki pszennej tortowej4
żółtka i 2
białka (pozostałe 2
białka użyjesz do masy makowej)3/4 szklanki
cukrupół kostki
masła3/4 szklanki
mleka2 łyżeczki
aromatu waniliowegoDodatkowo:papier do pieczenia
masło do smarowania papieruPrzygotowanie:Masa makowa:
Mak zalać litrem wrzątku, przykryć i odstawić do wystudzenia (około 2 godzin). Wystudzony odcedzić (ja nakładam porcjami na czystą ściereczkę, zawijam i odciskam.Odcedzony
mak zmielić 3
razy.W garnku zagotować 3/4 szklanki
wody. Dodać 2,5 szklanki
cukru i aromaty. Cały czas mieszając ugotować
syrop o takiej konsystencji, by krople ciągnęły się z łyżki jak nitka (trzeba pogotować około 10 minut na średnim ogniu).Dodać zmielony
mak, wyłączyć palnik i dokładnie wszystko wymieszać. Dodać posiekane lub krótko zblendowane
migdały.Tuż przed przełożeniem placków
drożdżowych dodamy jeszcze 2 ubite na sztywno
białka. Na razie masę odstawiamy do ostudzenia i zabieramy się za ciasto.
Ciasto drożdżowe:Przygotować zaczyn z
drożdży:
drożdże wkruszyć do miseczki, zasypać łyżką
cukru i zalać ciepłym (nie gorącym!!!)
mlekiem. Wymieszać drewnianą łyżką. Dodać łyżkę
mąki i wymieszać by nie zrobiły się grudki. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.4
żółtka i 2
białka zmiksować z 3/4 szklanki
cukru i aromatem.
Mąkę przesiać do dużej miski. Dodać zmiksowane
jajka i zaczyn. Wymieszać.
Masło roztopić w rondelku i chwilę przestudzić. Dodać do
mąki i zagnieść ciasto. W razie potrzeby podsypywać
mąką. Ma być gładkie i nie kleić się do rąk. Odstawić przykryte ściereczką aż podwoi swoją objętość.Przygotowanie makowca:Pozostałe dwa
białka ubijamy na sztywno i dodajemy do masy makowejCiasto dzielimy na 3 części. Rozwałkowujemy je kolejno na prostokąty (niezbyt cienko, mają się zmieścić na blachę). Nakładamy po równo masy makowej zostawiając 2 cm samego ciasta z każdej strony. Zwijamy roladę.Papier do pieczenia smarujemy niewielką ilością
masła. Kładziemy na niego makowca i zwijamy. Po bokach powinno zostać około 10 cm z każdej strony pustego miejsca w papierze - dzięki temu ciasto wyrośnie na boki a nie do góry i zachowa elegancki kształt.Zwinięte w papier rolady odstawiamy do wyrośnięcia na 15-20 minut. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. Pieczemy 30-35 minut do suchego patyczka.Przechowywanie:Ja makowca robię 3 dni przed wigilią. Gdy wystygnie zawijam go w folię spożywczą i tak sobie leży 24 grudnia. Rano zdejmuję folię i lukruję.Wiem, że niektórzy szykują makowca jeszcze wcześniej i go zamrażają.Smacznego!Wesołych Świąt :)