ßßß
Potrzebujesz:Na masę makową:0,5kg maku2,5 szklanki cukru3/4 szklanki wody10dag migdałów (zamiast można dać orzechy włoskie, rodzynki)2 białka2 łyżeczki aromatu waniliowego1 łyżeczka aromatu migdałowegoNa ciasto drożdżowe:50g drożdży świeżych0,5 kg mąki pszennej tortowej4 żółtka i 2 białka (pozostałe 2 białka użyjesz do masy makowej)3/4 szklanki cukrupół kostki masła3/4 szklanki mleka2 łyżeczki aromatu waniliowegoDodatkowo:papier do pieczeniamasło do smarowania papieruPrzygotowanie:Masa makowa:Mak zalać litrem wrzątku, przykryć i odstawić do wystudzenia (około 2 godzin). Wystudzony odcedzić (ja nakładam porcjami na czystą ściereczkę, zawijam i odciskam.Odcedzony mak zmielić 3 razy.W garnku zagotować 3/4 szklanki wody. Dodać 2,5 szklanki cukru i aromaty. Cały czas mieszając ugotować syrop o takiej konsystencji, by krople ciągnęły się z łyżki jak nitka (trzeba pogotować około 10 minut na średnim ogniu).Dodać zmielony mak, wyłączyć palnik i dokładnie wszystko wymieszać. Dodać posiekane lub krótko zblendowane migdały.Tuż przed przełożeniem placków drożdżowych dodamy jeszcze 2 ubite na sztywno białka. Na razie masę odstawiamy do ostudzenia i zabieramy się za ciasto.Ciasto drożdżowe:Przygotować zaczyn z drożdży: drożdże wkruszyć do miseczki, zasypać łyżką cukru i zalać ciepłym (nie gorącym!!!) mlekiem. Wymieszać drewnianą łyżką. Dodać łyżkę mąki i wymieszać by nie zrobiły się grudki. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.4 żółtka i 2 białka zmiksować z 3/4 szklanki cukru i aromatem.Mąkę przesiać do dużej miski. Dodać zmiksowane jajka i zaczyn. Wymieszać.Masło roztopić w rondelku i chwilę przestudzić. Dodać do mąki i zagnieść ciasto. W razie potrzeby podsypywać mąką. Ma być gładkie i nie kleić się do rąk. Odstawić przykryte ściereczką aż podwoi swoją objętość.Przygotowanie makowca:Pozostałe dwa białka ubijamy na sztywno i dodajemy do masy makowejCiasto dzielimy na 3 części. Rozwałkowujemy je kolejno na prostokąty (niezbyt cienko, mają się zmieścić na blachę). Nakładamy po równo masy makowej zostawiając 2 cm samego ciasta z każdej strony. Zwijamy roladę.Papier do pieczenia smarujemy niewielką ilością masła. Kładziemy na niego makowca i zwijamy. Po bokach powinno zostać około 10 cm z każdej strony pustego miejsca w papierze - dzięki temu ciasto wyrośnie na boki a nie do góry i zachowa elegancki kształt.Zwinięte w papier rolady odstawiamy do wyrośnięcia na 15-20 minut. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. Pieczemy 30-35 minut do suchego patyczka.Przechowywanie:Ja makowca robię 3 dni przed wigilią. Gdy wystygnie zawijam go w folię spożywczą i tak sobie leży 24 grudnia. Rano zdejmuję folię i lukruję.Wiem, że niektórzy szykują makowca jeszcze wcześniej i go zamrażają.Smacznego!Wesołych Świąt :)