ßßß
 
            
         Potrzebujesz: (na tortownicę 22cm)Do dekoracji 4 opakowania maltersówKrem: (przygotuj 12 h wcześniej)100g gorzkiej czekolady100g mlecznej czekolady1 łyżkę cukru pudru400 ml śmietany kremówki 36 %Przygotowanie:śmietanę zagotuj w rondelku. Gdy zacznie wrzeć wyłącz palnik, a do śmietany dodaj pokruszone czekolady i cukier puder. Mieszaj do rozpuszczenia czekolad. Ostudź i wstaw do lodówki na 12h.Ciemne ciasto:50g mąki50g cukru2 jaja1/3 łyżeczki proszku do pieczenia50g gorzkiej czekolady50g masłaPrzygotowanie:masło rozpuść w rondelku i wyłącz palnik. Dodaj pokruszoną czekoladę i mieszaj do rozpuszczenia.Ubij jajka (całe) razem z cukrem, aż mocno się spienią. Powoli wlewaj czekoladę stale miksując. Na koniec dodaj mąkę przesianą z proszkiem i delikatnie wymieszaj. Przełóż do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na 20-25 minut.Jasne ciasto:50g mąki50g cukru2 jaja1/3 łyżeczki proszku do pieczenia50g białej czekolady50g masłaPrzygotowanie:postępuj dokładnie tak samo, jak przy ciemnym. Różni się tylko kolorem czekolady :)Przełożenie:Krem zmiksuj na małych obrotach.Ciemny blat ułóż na paterze, nałóż grubszą warstwę kremu i przykryj jasnym blatem. Boki i górę posmaruj resztą kremu i udekoruj maltersami.Moje uwagi do oryginalnego przepisu:kremu i tak mi zostało mimo, że zmniejszyłam jego ilość i użyłam większej tortownicy. A mąż w nocy chodził i raz po raz coś podjadał z rondelka :) Może dlatego autorka dała przepis na większą ilość, żeby potem starczyło do ciasta? :DKolejną rzeczą jest generowanie niepotrzebnych kosztów. W jednej porcji jest za dużo maltersów, z boku są moim zdaniem kompletnie niepotrzebne. Następnym razem na bok dam biszkopty, jakieś rurki czy zwyczajnie posypię posiekanymi orzechami.Zdecydowanie polecam ten tort, również początkującym kucharzom :)Smacznego!
Potrzebujesz: (na tortownicę 22cm)Do dekoracji 4 opakowania maltersówKrem: (przygotuj 12 h wcześniej)100g gorzkiej czekolady100g mlecznej czekolady1 łyżkę cukru pudru400 ml śmietany kremówki 36 %Przygotowanie:śmietanę zagotuj w rondelku. Gdy zacznie wrzeć wyłącz palnik, a do śmietany dodaj pokruszone czekolady i cukier puder. Mieszaj do rozpuszczenia czekolad. Ostudź i wstaw do lodówki na 12h.Ciemne ciasto:50g mąki50g cukru2 jaja1/3 łyżeczki proszku do pieczenia50g gorzkiej czekolady50g masłaPrzygotowanie:masło rozpuść w rondelku i wyłącz palnik. Dodaj pokruszoną czekoladę i mieszaj do rozpuszczenia.Ubij jajka (całe) razem z cukrem, aż mocno się spienią. Powoli wlewaj czekoladę stale miksując. Na koniec dodaj mąkę przesianą z proszkiem i delikatnie wymieszaj. Przełóż do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na 20-25 minut.Jasne ciasto:50g mąki50g cukru2 jaja1/3 łyżeczki proszku do pieczenia50g białej czekolady50g masłaPrzygotowanie:postępuj dokładnie tak samo, jak przy ciemnym. Różni się tylko kolorem czekolady :)Przełożenie:Krem zmiksuj na małych obrotach.Ciemny blat ułóż na paterze, nałóż grubszą warstwę kremu i przykryj jasnym blatem. Boki i górę posmaruj resztą kremu i udekoruj maltersami.Moje uwagi do oryginalnego przepisu:kremu i tak mi zostało mimo, że zmniejszyłam jego ilość i użyłam większej tortownicy. A mąż w nocy chodził i raz po raz coś podjadał z rondelka :) Może dlatego autorka dała przepis na większą ilość, żeby potem starczyło do ciasta? :DKolejną rzeczą jest generowanie niepotrzebnych kosztów. W jednej porcji jest za dużo maltersów, z boku są moim zdaniem kompletnie niepotrzebne. Następnym razem na bok dam biszkopty, jakieś rurki czy zwyczajnie posypię posiekanymi orzechami.Zdecydowanie polecam ten tort, również początkującym kucharzom :)Smacznego!