Wykonanie
Bardzo lubimy risotto w wielu różnych wariantach. Dziś szybciutka wersja:
kurczak z warzywami.

Potrzebujesz:- 200g
ryżu arborio- 0,5kg
piersi kurczaka- 1
paprykę czerwoną- 1
paprykę żółtą- 1 średniego
pora- 1 średnią
cebulę-
przyprawę gyros- 1 szklankę białego
wytrawnego wina- pół litra
bulionu drobiowego (może być z kostki)-
oliwę z oliwek- 1 czubata łyżka
masłaPrzygotowanie:
Kurczaka pokroić w kostkę, posypać
przyprawą gyros (ok 2-3 łyżki), polać 3 łyżkami
oliwy i odstawić do lodówki na czas przygotowywania warzyw.
Papryki pokroić w kostkę,
cebulę i
pora w półplasterki. Przygotować
bulion (ma być gorący).Na mocno rozgrzaną patelnię wrzucamy
mięso i smażymy na dużym ogniu aż nam się ładnie zrumieni. Odsuwamy
mięso na bok patelni, na wolne miejsce wlewamy łyżkę
oliwy i wrzucamy warzywa. Zmniejszamy ogień i dusimy 10 minut.Po tym czasie mieszamy warzywa z
kurczakiem i wszystko odsuwamy na bok patelni, robiąc jak najwięcej miejsca dla
ryżu. W wolnym miejscu wlewamy 2 łyżki
oliwy, czekamy aż się rozgrzeje i wsypujemy
ryż.

Smażymy 3 minuty i wlewamy na
ryż połowę
wina. Przykrywamy i czekamy aż
ryż wchłonie
wino. Podlewamy szklanką
bulionu i znów pozwalamy go wchłonąć ryżowi. Znów dodajemy
wino, podlewamy szklanką
bulionu i dusimy. W
sumie ryż musi posiedzieć na patelni koło 20 minut i trzeba mu w tym czasie dolewać po szklaneczce
bulionu, jak już wypije poprzednią porcję.Na koniec, gdy
ryż mamy już miękki dodajemy
masło. Gdy tylko się rozpuści dokładnie mieszamy i podajemy.Smacznego!