Wykonanie
Prosto, szybko i smacznie, czyli dokładnie tak, jak lubię w niedzielę.

Potrzebujesz: (na 7 sztuk)Farsz:0,4 dag
pieczarek1 dużą
cebulę5 dużych plastrów
szynki ( u mnie
wędlina z
indyka)
Sól,
pieprz, odrobina
ostrej papryki150g
sera żółtegoNaleśniki:250 ml
wody250 ml
mleka250g
mąki1 łyżka
oliwy z oliwekszczypta
solijajkoDodatkowo:1 roztrzepane
jajko3 łyżki
mlekabułka tartaoliwa do smażeniaPrzygotowanie:Farsz:
pieczarki obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Szynkę i
cebulę pokroić w kostkę.Na patelni rozgrzać łyżkę
oliwy i wrzucić
cebulę z
szynką. Przesmażyć chwilę i dodać
pieczarki. Gdy
woda z
pieczarek odparuje wyłączyć palnik, doprawić farsz. Gdy wystygnie połączyć ze
startym serem.Naleśniki:Wszystkie składniki zmiksować. Bardzo mocno rozgrzać patelnię z odrobiną
oliwy i wylewać 1 chochlę ciasta. Usmażyć z obu stron. Co drugi naleśnik wylać na patelnie kroplę
oliwy. Przed wlaniem kolejnej porcji ciasta dokładnie je wymieszać, bo
mąka będzie nam opadała na dno.Na każdy naleśnik nałożyć 2 łyżki farszu i zwinąć na krokieta (jeśli nie wiesz jak - w internecie jest pełno obrazków z instrukcją, to bardzo łatwe). Panierować w rozbełtanym z
mlekiem jajku i
bułce tartej.Krokiety zrumienić z obu stron na gorącej
oliwie.

Smacznego!