ßßß Cookit - przepis na Wegańskie MUFFINKI GRYCZANE Z JABŁKAMI I ŻURAWINĄ

Wegańskie MUFFINKI GRYCZANE Z JABŁKAMI I ŻURAWINĄ

nazwa

Wykonanie

To nie jest mój własny przepis a tylko zmodyfikowany przeze mnie przepis Olgi Smile. Muffinki z niego są jednak tak wspaniałe, że już nie chce mi się kombinować z własnymi - te wychodzą zawsze super :)
Podane składniki to DOSKONAŁA kompozycja smakowa, choć jeśli użyjecie innej mąki, też będzie ok.
Nie bójcie się jednak mąki gryczanej, z mojego doświadczenia zapewniam Was, że wspaniale smakuje w słodkich zestawieniach.
A skąd ją wziąć? Ano zrobić - z kaszy gryczanej niepalonej - zmielić. Albo po prostu kupić, jak kto woli, nie ma z tym problemu.
Więc tak - przepis na podwójną porcję, 12 muffinek "king size" (lub odpowiednio 24 zwykłe):
- 500 g mąki gryczanej - lub innej
- mieszamy z 3 łyżeczkami proszku do pieczenia, 3 łyżeczkami cynamonu i pół łyżeczki soli;
- dolewamy 400 ml mleka roślinnego - u mnie zazwyczaj sojowe - oraz 100 ml oleju;
- dodajemy 3/4 szklanki rodzynek lub żurawiny oraz 3 jabłka pokrojone w drobną kostkę (ze skórką);
- mieszamy wszystko, przekładamy do formy, po wierzchu posypujemy cukrem i gotowe.
Pieczemy około pół godziny w 180 stopniach lub inaczej, jak tam każe Wam piekarnik :) Patyczek musi być suchy, to wystarczy.
Takie muffinki smakują przez cały rok ale teraz zimą tym bardziej Wam polecam - kasza gryczana, jabłka, żurawina - zdrowo i sezonowo :)
No to co, jeszcze kawka i SMACZNEGO! :)
UWAGA: dla NIE-miłośników wytrawnych smaków:
proszę sobie dodać do ciasta 100-150 g cukru :)
Źródło:http://wszystkojestwglowie.blogspot.com/2014/01/weganskie-muffinki-z-maki-gryczanej.html