Wykonanie

Do przygotowania babki potrzebujemy:- 250 ml
mleka roślinnego- 50 g
oleju roślinnego- 100 g
mąki gryczanej- 200 g
mąki z
orzechów włoskich (chociaż warto wypróbować również
mąkę migdałową, wówczas wypiek wydaje się być nieco lżejszy)-
proszek do pieczenia- mus z 3
jabłek- 50 g
cukru- 1 łyżeczka
cynamonu- 3 łyżki
mąki z
ciecierzycyNajpierw oczyście
jabłka z gniazd nasiennych oraz obierzcie je z łupiny, pokrójcie w kawałki i ugotujcie w niewielkiej ilości
wody. Rozmiękczone kawałki blendujemy na jednolitą masę, po czym studzimy. W międzyczasie, gdy mus stygnie, gotujemy
mleko z dodatkiem
oleju oraz
cukru. Otrzymaną po zagotowaniu mieszankę składników również należy ostudzić.W następnym kroku przesiejcie
mąkę, dodajcie
proszek do pieczenia i
cynamon, a następnie dołączcie do nich płynne składniki i
mus jabłkowy, aby móc całość wymieszać. Uzyskane ciasto przelać do blachy wyłożonej papierem. Babkę pieczemy przez 40 – 45 minut w temperaturze 160 stopni.Wszystkiego niesłodkiego!



