ßßß
Do przygotowania babki potrzebujemy:- 250 ml mleka roślinnego- 50 g oleju roślinnego- 100 g mąki gryczanej- 200 g mąki z orzechów włoskich (chociaż warto wypróbować również mąkę migdałową, wówczas wypiek wydaje się być nieco lżejszy)- proszek do pieczenia- mus z 3 jabłek- 50 g cukru- 1 łyżeczka cynamonu- 3 łyżki mąki z ciecierzycyNajpierw oczyście jabłka z gniazd nasiennych oraz obierzcie je z łupiny, pokrójcie w kawałki i ugotujcie w niewielkiej ilości wody. Rozmiękczone kawałki blendujemy na jednolitą masę, po czym studzimy. W międzyczasie, gdy mus stygnie, gotujemy mleko z dodatkiem oleju oraz cukru. Otrzymaną po zagotowaniu mieszankę składników również należy ostudzić.W następnym kroku przesiejcie mąkę, dodajcie proszek do pieczenia i cynamon, a następnie dołączcie do nich płynne składniki i mus jabłkowy, aby móc całość wymieszać. Uzyskane ciasto przelać do blachy wyłożonej papierem. Babkę pieczemy przez 40 – 45 minut w temperaturze 160 stopni.Wszystkiego niesłodkiego!


