Wykonanie
Uwielbiam smak gołąbków. Jednak nie mam czasu ani cierpliwości zawijać tych kapuścianych pakiecików. Gdy ochota na nie stała się nie do odparcia postanowiłam zrobić coś, co smakuje bardzo podobnie, ale wymaga trochę mniej pracy. Dlatego zdecydowałam się nafaszerować
cukinie, farszem przypominającym ten z gołąbków. Zamiast polewać je
sosem pomidorowym dorzuciłam go od razu do środka. W efekcie uzyskałam smaczne i sycące danie.Jeżeli dziwi Was, że dałam tak mało
ryżu, to od razu uprzedzam pytania - ma tam być dla smaku, a nie jako główny składnik. Jeżeli chcecie podawać te
cukinie jako samodzielne danie, bez
ziemniaków, to możecie dorzucić więcej
ryżu, żeby było bardziej sycące.Faszerowane
cukinie
Składniki na farsz starczą na kilka
cukinii - zależy jaki będą miały rozmiar. Wydaje mi się, że starczą na 6-8 całych
cukinii.Składniki:500g
mielonego mięsa wołowego (chudego)500g
pieczarek, obranych, bez nóżek
cebula500ml passaty pomidorowejtorebka
ryżu parboiled (100g) (lub dwie, jeśli danie chcemy podać bez dodatków)
sól,
pieprz,
słodka papryka,
ostra papryka do smaku
oliwa do smażenia6-8
cukiniikilka plasterków
sera żółtego (opcjonalnie)
Cebulę kroimy w kostkę. W garnku rozgrzewamy
oliwę, wrzucamy
cebulę i smażymy aż się zeszkli. Następnie dorzucamy
mięso i smażymy, do zrumienienia.
Pieczarki kroimy w paski i dorzucamy do garnka. Solimy lekko całość i gotujemy, aż
pieczarki się skurczą. Wlewamy passatę i doprawiamy całość do smaku.
Ryż gotujemy zgodnie z zaleceniami na opakowaniu i dorzucamy do farszu. Mieszamy dokładnie.
Cukinie kroimy na połówki, a następnie na ćwiartki. Wydrążamy je w środku, po każdej stronie zostawiając wyższy brzeg, żeby farsz nie wypływał.Nadziewamy
cukinie i układamy na blasze/brytfance z wyższym brzegiem. Wlewamy
wodę, do połowy wysokości
cukinii i wstawiamy do pieca nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy przez 15 minut. Następnie na każdej
cukinii układamy cienki plasterek
sera i pieczemy jeszcze 5 minut.Podajemy z młodymi
ziemniakami lub innym ulubionym dodatkiem.Smacznego!